državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Višnja Gora/Muljava

FOTO: 23. pohod po Jurčičevi poti

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
05.03.2016 10:01

Na 15-kilometrsko pešpot od Višnje Gore do Muljave in tamkajšnje domačije pisca prvega slovenskega romana Josipa Jurčiča je danes med 7. in 10. uro krenilo več tisoč udeležencev tradicionalnega, 23. pohoda po Jurčičevi poti.

Foto: Bernarda Mesojedec

Novost letošnjega pohoda je brezplačen prevoz za pohodnike z vlakom iz Ljubljane in Novega mesta do starta v Višnji Gori.

Pohodniki so si med pešpotjo ogledali številne krajinske in zgodovinske zanimivosti, ki so navdihnile Jurčičeva dela in se hkrati seznanili s turističnimi zanimivostmi občine Ivančna Gorica, pot z Muljave pa so lahko podaljšali s šolsko potjo do vasi Krka, ki jo je prehodil Jurčič. Tam so pohodnikom odprli vrata Krške jame, obvezen pa je bil tudi postanek v nekdanji stari šoli, ki jo je nekoč obiskoval tudi pisatelj.

Jurčičevim pohodnikom se je letos pridružil olimpijec Primož Kozmus, kot slavnostni govornik na osrednji pohodniški slovesnosti, ki se je na Jurčičevi domačiji začela ob 11.30. Tam sta pohodnike z vseh koncev Slovenije nagovorila tudi ivanški župan Dušan Strnad in predsednik višnjanskega Planinskega društva Polž Aleš Erjavec.

Pohodniki so morali sicer na začetku poti plačati startnino v znesku dveh evrov, ki jim je med 11. in 16. uro omogočila avtobusni povratek v Ivančno Gorico ali Višnjo Goro.

Pri pripravi in izvedbi Jurčičevega pohoda je sodelovalo 150 višnjanskih ter ivanških prostovoljcev.

Jurčičeva pot je tudi del krožne poti Prijetno domače, s katero je Občina Ivančna Gorica predlani povezala svojo celotno turistično ponudbo.

Josip Jurčič

Josip Jurčič (1844-1881) je s prvim slovenskim romanom Deseti brat (1866) postavil temelje slovenske pripovedne proze, deloval pa je tudi kot urednik, založnik, dramatik in časnikar. Njegova dela so prevedena v več kot 50 jezikov, med katerimi prednjačijo slovanski.

Jurčič se je rodil na Muljavi na Dolenjskem, njegov oče pa je prišel iz Jablanc pri Kostanjevici na Krki. Jurčičeva domačija na Muljavi je obnovljena in sodi med spomenike slovenskega kmečkega stavbarstva, tamkajšnje Kulturno društvo Josip Jurčič pa v letnem gledališču ob njej vsako leto uprizarja Jurčičeva dela.