Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Novice Novo mesto

FOTO & VIDEO: 'Od otroštva naprej na svoje ledvice glej'

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.03.2016 13:35

V zdravstvenem domu Novo mesto so ob današnjem Svetovnem dnevu ledvic pripravili vrsto aktivnosti, s katerimi so ozaveščali ljudi. V avli zdravstvenega doma so med 9. in 11. uro merili krvni tlak in krvni sladkor, obiskovalci so imeli tudi možnost brezplačnega testiranja urina. Ozaveščali in delili so tudi zloženke z zbranimi informacijami o ledvicah in kronični ledvični bolezni.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so ga pod okriljem Slovenskega nefrološkega društva počastili z dnevom odprtih vrat njihovega dializnega centra in z organizacijo dveh informacijskih točk, ki sta odprti na hodniku med Odsekom za dializo in Odsekom za bolezni ledvic ter v pritličju Internega oddelka, danes med 8. in 15. uro.

Namen akcije je osveščati ljudi o pomenu zgodnjega odkrivanja kronične ledvične bolezni in o pomenu preprečevanja ledvične bolezni starejših in mladih, katerim je namenjen tudi letošnji moto »Od otroštva naprej na svoje ledvice glej «.

Kot so ob tej priložnosti zapisali v Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije, so ledvice čistilni stroj telesa ter podobno kot srce in pljuča sodijo med najpomembnejše človeške organe. Ker se z okvaro ledvic sooča deset odstotkov odrasle populacije, organizatorji z letošnjo akcijo opozarjajo na skrb za zdravje ledvic od otroške dobe naprej.


Kronična bolezen pri odraslih lahko izvira iz otroštva, zato je za preprečevanje in zgodnje odkrivanje te bolezni pomembno, da se posvečamo zdravju ledvic tudi v otroški dobi. Kar vsak deseti odrasli prebivalec ima namreč znake kronične ledvične bolezni, ki lahko v končni fazi pripelje do odpovedi ledvic. Najboljši recept za preprečevanje bolezni je še vedno zdrav življenjski slog, ki vključuje redno gibanje in uživanje uravnotežene prehrane s čim manj sladkorja in soli. Je pa priporočljivo zdrav življenjski slog vnesti v življenje že v zgodnjih letih. Kar gradimo v mladosti, se namreč obrestuje v starosti. Tudi naše zdravje.


Svetovni_dan_ledvic_08032016.mp4