pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Črnomelj

FOTO: Spoznavanje mitološkega obredja Zelenega Jurija

Piše: RIC Bela Krajina/U.F.

Čas objave:
25.06.2018 07:22

Od jutranjih ur, ko je v mestno jedro ljudi privabila črnomaljska tržnica in rokodelski sejmem, pa do poznih večernih ur, ko je še kot zadnja na odru nastopila electro-swing skupina Manouche, je bilo v soboto v črnomaljskem mestnem jedru, slišati otroški živžav, pogor meščanov, tuje govorice turistov, klepet starih znancev in prijateljev ter obilo glasbe in petja.

¦îrnomaljska promenada.jpg
Črnomaljska promenada
JK Design

Sobotni dopoldan na 55. Jurjevanju v Beli krajini, je bil športno obarvan. Na družinski kolesarski izlet po Beli krajini »Goni kolo« se je po 48 ali 80 km dolgi trasi odpeljalo več deset kolesarjev, ki so prekolesarili vse tri belokranjske občine.

20180623_jurjevnje_sobota-2.jpg
Jurjevanje v soboto
JK Design

Tudi na prvi počitniški dan je bilo s programom poskrbljeno za najmlajše. Starši so naraščaj pripeljali na ogled otroške predstave Čebelici Tinka in Tonja, skupaj z njimi spletali zapestnice iz konopljine vrvice in pri črnomaljskih skavtih ob ognju spoznavali skavtske veščine in igre.

Pastir¦Źki.jpg
Pastirčki
JK Design

Dogajanje na promenadi je skozi celoten dan popestrila glasba in petje, ki se je razlegalo z malega odra, kjer so nastopile slovenske in tuje etnoglasbene skupine. Pred osrednjim folklornim programom je na glavnem odru nastopila slovenska 6-članska etno jazz skupina Čompe, katere ime izvira iz narečnega izraza za krompir. 

FS Ivan Navratil - turn.jpg
FS Ivan Navratil - turn
JK Design

Ko je ura odbila 9 zvečer, je bilo osrednje prizorišče festivala v starem mestnem jedru Črnomlja popolnjeno skorajda do zadnjega kotička. Obiskovalci so bili v pričakovanju 2. festivalskega sklopa folklornega program »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo…«. Ta večer se je na odru predstavila Metliška folklorna skupina Ivan Navratil, ki je predstavila Metliško obredje. Gre za najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil letos razglašen za nesnovno dediščino državnega pomena!

mitolosko obredje Zeleni Jurij  3.jpg
Obredje Zeleni Jurij
JK Design

Nastopila je tudi domača, črnomaljska folklorna skupina Zeleni Jurij, ki se je predstavila s spletom petih plesov: Tri tičice, Žuberačko, Fruške, jabuke, slive, Carska kasa in Ivanič.

mitolosko obredje Zeleni Jurij 1.jpg
Mitolosko obredje Zeleni Jurij
JK Design

Že popoldan je Folklorna skupina Zeleni Jurij Črnomelj v starem mestnem jedru na trgu pri cerkvi sv. Petra predstavila mitološko obredje Zelenega Jurija (znanilca pomladi, ki prinaša plodnost in rast), ki velja za enega najstarejših na Slovenskem. 

mitolosko obredje Zeleni Jurij  2.jpg
Obredje Zeleni Jurij
JK Design

V nadaljevanju so se po dvakrat predstavile tuje folklorne skupine.Folklorna skupina Mi Peru je v prvem delu predstavila tradicionalne plese Inkov, v drugem pa prvinski ples amazonskega pragozda, za katerega so sestavni deli kostuma lovski loki in perjanice z opičjimi lobanjami in tukanovimi kljuni.

Peru.jpg
Peru
JK Design

Indijska folklorna skupina Spandan se je predstavila z bolj čutnimi plesi z valovitim gibanjem, v katerem opevajo najbolj pomembne človeške vrednote in ljubezenske zgodbe.

Srbska FS Sevojno 2.jpg
Srbska FS Sevojno 2
JK Design
Za največji spektakel pa je z udarnimi ritmi, avtentičnimi srbskimi nošami, izjemnimi formacijami same odrske postavitve ponovno poskrbela srbska folklorna skupina KUD Sevojno.

Podelitev priznanj nastopajo¦Źim.jpg
Podelitev priznanj nastopajočim
JK Design