Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

FOTO: Razstava o MePZ Viktor Parma Krško

Piše: Valvasorjeva knjižnica Krško, U.Š.

Čas objave:
03.07.2018 13:31

Valvasorjeva knjižnica Krško vabi v poletnih mesecih k ogledu domoznanske razstave »Pojmo, bratje, pesem o svobodi!«, ki prikazuje 20-letno delovanje MePZ Viktor Parma Krško (1973–1993).

IMG_2265.jpg

Pregledno razstavo o takratnem ''občinskem'' zboru je knjižnica pripravila ob 45-letnici ustanovitve zbora in 160-letnici rojstva skladatelja Viktorja Parme (1858–1924), avtorja koračnice »Hej, Krčani!«, ki je v 19. stoletju nekaj časa deloval v Krškem in po katerem se je pevski zborpoimenoval na predlog tedanjega ravnatelja krške osnovne šole Slavka Smerdela.

IMG_2274.jpg

Osmim pevcem, ki so se udeležili ustanovnega sestanka zbora 2. oktobra 1973, se je kmalu pridružilo večje število pevk in pevcev. Intenzivne vaje dvakrat tedensko, zavzetost in vztrajnost pevovodje Adolfa Moškona in vseh članov so nedvomno vplivali na napredovanje in priljubljenost zbora. Prvič se je zbor predstavil javnosti na proslavi v počastitev dneva JNA 21. decembra 1973 v dvorani DPD »Svoboda« v Krškem, svoj prvi celovečerni koncert pa so izvedli pod naslovom »Pojmo, bratje, pesem o svobodi!« 25. aprila 1975, po katerem je poimenovana tudi trenutna razstava v krški knjižnici.
V svoj program je zbor postopoma vključil skladbe od renesanse do povojnih pesmi. Prirejalje samostojne koncerte, se udeleževal pevskih revij, tekmovanj, s svojimi nastopi popestril številne prireditve in proslave, nastopal ob otvoritvah šol, delovnih obratov in drugih ustanov, ob praznikih krajevnih skupnosti itd. Nedvomno ostajajo v spominu nastopi ob položitvi temeljnega kamna NEK, na 4. festivalu Revolucija in glasba, ob sprejemih »Vlaka bratstva in enotnosti«, nastop v Slovenskem domu v Zagrebu, nastopi ob praznovanju 500-letnice mesta Krška, vsakoletno sodelovanje na Taboru slovenskih zborov v Šentvidu, nastopi in obiski ob jubilejih prijatelja, umetnika Vladimirja Štovička, ob žalni slovesnosti ob smrti J. B. Tita, nastop na »Koncert-u iz naših krajev« v organizaciji RTV, radijska snemanja, snemanje TV-oddaje »Pesem izpod Bohorja«, nastop ob razglasitvi neodvisnosti Slovenije itd.

IMG_2266.jpg

Najbolj prepoznaven in skoraj obvezen del prireditev je zbor postal v krški občini pa tudi širše v Posavju, nepozabni pa ostajajo tudi nastopi po drugih slovenskih krajih in v tujini(Železna Kapla (1985), Obrigheim (1987, 1992), Mannheim (1987), Pohlheim (1988), Rajlovac (1989), Mostar (1991)), ki so se začeli vrstiti predvsem v času, ko je leta 1983 zborovodjo Adolfa Moškona nadomestil dotedanji član zbora in korepetitor Janko Avsenak (zbor je vodil do leta 1993).

IMG_2292.jpg

Pregledna razstava s fotografijami, časopisnimi članki, priznanji in drugim gradivom predstavlja eno najmočnejših pevskih zasedb v Posavju v tistem času. Obiskovalci razstave si lahko ogledajo tudi video projekcijo njihovih nastopov in druženj, ki je bila pripravljena ob srečanju »Parmovcev« leta 2004. Razstava je na ogled v prostorih osrednje krške knjižnice v času odprtosti knjižnice.

IMG_2272.jpg