ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Skoraj 60 milijonov za 25 novih projektov

Piše: Razvojni center Novo mesto, I.K.

Čas objave:
29.08.2018 07:27

V Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu so včeraj predstavili informacije o razvojnih projektih (dopolnitev Dogovora za razvoj regije Jugovzhodna Slovenija), katere sta prejšnji teden podpisala minister Republike Slovenije za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in predsednik Razvojnega sveta regije Jugovzhodna Slovenija mag. Gregor Macedoni v Ljubljani.

Mestna občina Novo mesto kot ena izmed prejemnic sredstev v regiji bo uredila gospodarsko infrastrukturo v poslovni coni Cikava, v skupni vrednosti 3,5 milijone evrov, za kar bo prejela 2,3 milijona evrov sofinanciranja. Po besedah župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija ima poslovna cona slabo infrastrukturo in težave z meteorno kanalizacijo, hkrati pa je cona, kjer je predvidenih za nadaljnjih 50 hektarjev širitve. Slednje prinaša tudi nova delovna mesta, teh naj bi bilo v prvi fazi 60. Urejale se bodo tudi regionalne kolesarske povezave, ki jih bo mestna občina izvedla s partnerskimi občinami Trebnje, Straža, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Škocjan in Mirna Peč v skupni vrednosti 14 milijonov evrov, od česar bo polovica evropskega sofinanciranja. Novomeška občina bo od tega prejela 4,1 milijona nepovratnih sredstev, slab milijon pa bo prispevala sama.

25 novih razvojnih projektov ima pomembno povezovalno vlogo za občine v regiji. Ključen projekt, ki v največji meri združuje prizadevanja celotne regije, je nadaljevanje izgradnje tretje razvojne osi od predora pod Gorjanci proti meji s Hrvaško. Podpisane dopolnitve dogovora tako pogojujejo in zavezujejo obljubljeno časovnico z roki za črpanje evropskih sredstev.

IMG_20180823_092931.jpg
mag. Gregor Macedoni in Zdravko Počivalšek
MO NM, M.G.

Dokument zajema 25 novih razvojnih projektov v regiji JV Slovenija na področju gospodarstva, trajnostne mobilnosti in komunalne infrastrukture v skupni vrednosti 59,27 milijonov evrov, od tega je slabih 29 milijonov zagotovljenih evropskih in državnih sredstev.

V letu 2013 se je v regiji JV Slovenija začelo s pripravo Regionalnega razvojnega programa za obdobje 2014-2020, ki je bil sprejet in potrjen v letu 2015. Takrat so se tudi začele priprave Prvega Dogovora za razvoj regije JV Slovenija. Postopek je bil kar dolgotrajen, regija pa je na koncu, v letu 2017, imela v Dogovor vključene le tri sektorske projekte. Zato se je v regiji že pred samim povabilom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo zelo intenzivno pripravljalo in občino usmerjalo v pripravo pravih projektov. Po pozivu novembra 2017 so bili že marsikateri projekti načeloma zaznani. V Dopolnitev dogovora so se lahko uvrstili projekti iz petih prednostnih naložb Operativnega programa kohezijske politike in sicer za področje Spodbujanja podjetništva, Spodbujanja multimodalne urbane mobilnosti, Vlaganja v vodni sektor, Varstvo in obnova biotske raznovrstnosti in Izboljšanje regionalne mobilnosti. Na nivoju regije, se je bilo potrebno dogovoriti, kateri projekti so prioriteta, seveda pod pogoji, ki jih je povabilo imelo. Tako se je na koncu podpisala Dopolnitev Dogovora za razvoj regije Jugovzhodna Slovenija za kar 25 razvojni projektov, ki se bodo izvajali po celi regiji.

novinarska konferenca.jpg
Novinarske konference se je udeležila tudi semiška županja Polona Kambič
Razvojni center Novo mesto

Za spodbujanje podjetništva je v dopolnitev Dogovora uvrščenih 16-tih projektov, ki bodo skupaj ustvarili skupaj kar 306,5 novih delovnih mest, 6 novih podjetij v inkubatorju v Kočevju ter v okviru projekta PONI (2019-2021) 30 novih podjetij ter 54 na trgu testiranih produktov.
V regije se bo izvajalo 6 projektov regionalnih kolesarskih povezav. Tako bo izgrajenih 51,1 km novih kolesarskih povezav, uporabile se bodo pa tudi obstoječe cestne povezave s preureditvi prometa. Vse skupaj bo urejenih za kar 79,43 km regionalnih kolesarskih povezav.

Za aglomeracije nad 2000 PE se bo za manjkajoče krake znotraj teh aglomeracij povečal delež boljšega čiščenja odpadnih voda za vse skupaj 811 prebivalcev. V občini Sodražica pa bodo do konca uredili sistem in tako vsem prebivalcem zagotovili boljši oskrbo s pitno vodo.
V dopolnitev Dogovora pa je vključen tudi eden ključnih regijskih projektov, ki v največji meri združuje razvojna prizadevanja celotne regije, nadaljevanje izgradnje projektiranja tretje razvojne osi od predora pod Gorjanci proti meji s Hrvaško.
Vsi projekti skupaj so ocenjeni v skupni vrednosti v višini 59,27 milijonov eurov. Od tega je 28,90 milijonov evrov zagotovljenih iz sredstev EU in državnega proračuna.

ric nova.jpg
Direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič
Razvojni center Novo mesto

Sredstva bodo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Kohezijskega sklada prispevala:
- Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
o 13 projektov v skupni vrednosti sofinanciranja 9,99 milijonov evrov iz prednostne naložbe 3.1 »Spodbujanje podjetništva, zlasti z omogočanjem lažje gospodarske izrabe novih idej in spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij - POSLOVNE CONE in PODPORNO OKOLJE (projekt Podjetno nad izzive)
- Ministrstvo za infrastrukturo
o 6 projektov v skupni vrednosti sofinanciranja 11,07 milijona evrov iz prednostne naložbe 4.4 »Spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti« – KOLESARSKE POVEZAVE
o 1 projekt v skupni vrednosti sofinanciranja 2,69 milijona evrov iz prednostne naložbe 7.2 »Izboljšanje regionalne mobilnosti« - 3. razvojna os
- Ministrstvo za okolje in prostor
o 5 projektov v skupni vrednosti sofinanciranja 5,16 milijonov evrov iz prednostne naložbe 6.1 »Vlaganje v vodni sektor, iz specifičnega cilja 1«, za ZMANJŠANJE EMISIJ V VODE –
o KANALIZACIJSKI SITEMI IN ČISTILNE NAPRAVE 4 projekti in iz specifičnega cilja 2«, za OSKRBO PREBIVALSTVA S PITNO VODO 1 projekt.