Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

FOTO: Žebljički miru na razstavi v Dolenjskem muzeju

Piše: OZRK Novo mesto

Čas objave:
22.03.2019 10:42

V okviru zgodovinske razstave 1918, ali nam prineseš MIR? Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno, ki je bila na ogled v Dolenjskem muzeju Novo mesto med 14. septembrom 2018 in 9. marcem 2019 je potekalo zbiranje prostovoljnih prispevkov v Sklad za pomoč ljudem v stiski za novomeški Rdeči križ.

zbiranje prostovoljnih prispevkov na razstavi_foto Boštjan Pucelj-1.jpg
Zbiranje prostovoljnih prispevkov na razstavi
Foto: Boštjan Pucelj

V času prve svetovne vojne je dobrodelnost na različnih področjih prišla močno do izraza. Prebivalci Dolenjske so se kljub težkim časom, pomanjkanju in osebnih stiskah odzvali klicu po pomoči.

Potekale so številne dobrodelne akcije, še posebej na področju zbiranja denarnih sredstev in različnega blaga za družine vpoklicanih vojakov in v okviru le-teh, še zlasti za vdove in otroke padlih vojakov.

Na pobudo Dolenjskega muzeja so solidarnost vzpodbujali med obiskovalci na omenjeni razstavi. Ob oddaji dobrodelnega prispevka v zbiralnik Rdečega križa je obiskovalec lahko simbolično pritrdil žebljiček miru.

Vsem obiskovalcem se za prostovoljne prispevke prijazno zahvaljujejo. Akcija je dosegla svoj namen, saj je bilo zbranih 427,21 evrov in nakazanih v Sklad za pomoč ljudem v stiski pri Območnem združenju RK Novo mesto, ki letos praznuje 20 let. Od leta 1999 pa do zdaj so s pomočjo donacij v Sklad razdelili 43.162 prehranskih paketov, 1898 finančnih pomoči, pomagali 2143 otrokom pri nabavi šolskih potrebščin, razdelili 331 štipendij in organizirali 84 večjih akcij (obnova in gradnja hiše, pomoč invalidom …). Zbrali in razdelili so 1.300.000 eur. Ves čas od začetka je pokrovitelj Sklada Krka, d. d., Novo mesto.