kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Mirna Peč

FOTO: Učenci OŠ Toneta Pavčka obiskali Nizozemsko

Piše: OŠ Toneta Pavčka, U. M., E. Z., 8. a

Čas objave:
01.04.2019 19:38

Med 17. in 24. marcem 2019 so učenci in učenke v spremstvu treh učiteljic mentoric OŠ Toneta Pavčka v okviru projekta Ekoaktivni programa Erasmus+ spoznavali deželo tulipanov, koles in kanalov. Uživali so v zeleni naravi, vožnji z ladjico po amsterdamskih kanalih, bili aktivno vključeni v dogajanje v šoli De Weijerwereld in spoznavali različne načine reševanja ekoloških problemov v kraju Boxmeer in njegovi okolici.

IMG_2235.JPG
Učenci OŠ Toneta Pavčka obiskali Nizozemsko
Foto: OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč

V nedeljo so se odpeljali do Brnika, od tam pa z letalom odletele na Nizozemsko. Bivali so v kraju Boxmeer pri nizozemskih družinah. Bilo je zelo lepo in zanimivo. Ves teden so imeli veliko dejavnosti.

Najprej so se udeležili prireditve, na kateri se jim je predstavila šola, s katero sodelujemo v projektu Ekoaktivni programa Erasmus+. Popoldne so imeli predstavitev o vodi in zdravem življenju. Obiskali so župana v njegovi mestni hiši, a ga ni bilo, zato jih je sprejela podžupanja. Odpeljali so se v mesto Arnheim,  kjer so si ogledali vodni muzej. Razdelili so se v skupine. Najprej so izvedli različne poskuse z vodo, nato so se igrali igro, v kateri smo morali izbrati karte, ki so predstavljale, kaj se jim zdi pomembno za preživetje v poplavi.

IMG_2254.JPG
Učenci OŠ Toneta Pavčka obiskali Nizozemsko
Foto: OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč

Po ogledu vodnega muzeja so se odpravili na ogled tovarne ARN, kjer so najprej poslušali predavanje o odpadkih, nato pa si ogledali njihovo tovarno in postopek recikliranja. Za nagrado so jiim pokazali udomačeno orlico, ki jo uporabljajo za lovljenje miši in podgan. Peš so se odpravili do reke Mass v sosednji vasici, kjer so jim pokazali, kako pridejo ladje čez jez. Povedali so jim, da je pozimi več vode kakor poleti, zato, kadar je manj vode, na eni strani dvignejo vodno gladino, da ladje lažje pridejo na drugo stran. Po ogledu so spili vročo čokolado in čaj, nato pa se peš odpravili nazaj v šolo, kjer so jih čakale družine, pri katerih so živeli. 

IMG_2206.JPG
Učenci OŠ Toneta Pavčka obiskali Nizozemsko
Foto: OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč

Ogledali so si tudi glavo glavno mesto Nizozemske, Amsterdam. Zjutraj so se tja odpravili z vlakom. Najprej so se z ladjico podali po kanalih mesta, od koder so si lahko ogledali veliko znamenitosti. Videli so veliko zelo podobnih hiš, saj je za Nizozemce značilno, da imajo visoke in ozke hiše, nekatere so bile nagnjene zaradi premikanja tal. Peš so se odpravili na ogled mesta in si kupili spominke.

V petek so imeli ekodelavnice. Med drugim so izdelovali zapestnice in verižice iz naravnega materiala. Po končanih delavnicah je sledila podelitev potrdil, da so se udeležili izmenjave. Nato so si sami skuhali kosilo. Pripravili so tortilje, popečeno cvetačo, kuskus in sadna nabodala. Po kosilu so se učenci iz Slovenije in Latvije odpravili na sladoled, nato pa so imeli zabavo, kjer so igrali mini golf in bowling. Za konec srečanja so si ogledali še mesto Boxmeer.

Enotedenska izmenjava na Nizozemskem je bila zanimiva in lepa izkušnja, ki je ne bodo nikoli pozabili. Imeli so se lepo, spoznali so nove običaje, kulturo in znamenitosti. Navdušeni so bili nad prijaznostjo gostiteljev. Sklenili so nova mednarodna prijateljstva.