jansa logar predsedniske volitve Svet24.si

Kako je poraz prenesel Janez Janša?

rtv carl foto MJP Svet24.si

Eugenija Carl se je zahvalila Vidi za pomoč

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

doncic dallas Ekipa24.si

Tega si ne zasluži! Bizaren konec tekme za ...

Jan Zarnik Njena.si

Jan iz Kmetije izza kamer povsem drug človek

zapor 22 pm Ekipa24.si

Drama srbskega novinarja v Katarju! Namesto na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Spominčice Dolenjske na dnevu odprtih vrat

Piše: Helena Murgelj/Jože Pečnik

Čas objave:
13.04.2019 15:08

Udeležba članov Društva Spominčice Dolenjske na 3. odprtem dnevu Splošne bolnišnice Novo mesto, je bila že tretja po vrsti. Toliko let deluje omenjeno društvo v prostoru Dolenjske, največ časa pa člani posvetijo osveščanju občanov na območju nekdanje občine Novo mesto in same mestne občine .

DSC_0486.JPG
Društvo Spominčice Dolenjske tudi na dnevu odprtih vrat novomeške bolnišnice
Foto: Društvo Spominčice Dolenjske

Tudi letos je odbor sklenil, da se predstavijo z različnim materialom, od glasil, brošur, letakov, kot tudi v slovenski jezik prevedenih knjig z vsebino o demenci. Na stojnici je bilo moč videti različne predmete, ki so jih izdelali bolniki z demenco v obdobju odmaknjenega stanja bolezni, ko še zmorejo opravljati različne privajena opravila.

Tu so bile tudi različne miselne in razvedrilne igre; šah, karte, človek ne jezi se, … in nekaj priporočil za izdelavo grenčic, solat, pijač, ki jih lahko pripravimo sami doma. V gradivu na mizi so bili tudi recepti, priprave živil z domačega vrta, sadovnjaka, vinograda, gozda … kot najbolj želena in dobra hrana. Zanimanje obiskovalcev je bilo pričakovano. Nagrajeni so bili tisti, ki so spraševali dežurnega člana na stojnici, ki je take nagradil z lično vrečko domačega čaja ( papeževe sveča – dihala ), v srečko zavito misel dneva in z recepti naših babic iz preteklosti. 

Alzheimer
Z mednarodne konference na temo demence
Foto: Jože Pečnik

Na panoju so bili podani vsi potrebni podatki organizacij Alzheimer Slovenije in Spominčice Dolenjske, ki so si jih mnogi prepisali ali kar zaprosili za kakšno od revij, brošur, z naslovi. Ljudje se vedno bolj zavedajo, da lahko bolezen nastopi pri vsakem od nas, da ne izbira, le dvignjena imuniteta posameznika je kos hitrosti nastopanja te bolezni.

Predstavitev dela pridružene članice Spominčica Slovenije v prostoru avle bolnišnice je mnogim obiskovalcem pomenila veliko. Opazili so, da so prišli tudi člani družin, ki so čakali na informacijo. Z zanimanjem so prisluhnili mag. prof. Alenki Virant in tajniku društva Jožetu Pečniku, ki sta predstavila delovanje v petih odborih in svetu, ki ga ravno v tem obdobju oblikuje izvršilni odbor Spominčice Dolenjske. Lahko že povemo, da bo to strokovno, posvetovalno telo, ki bo bdelo za prepoznavno, strokovno delo pomoči bolnikom z demenco in zlasti svojcem, družini. Stik s člani družine z osebo z demenco se krepi in deluje že v vseh večjih središčih Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Zavedati se moramo, da občane zanima le konkretna pomoč, delo.

V Društvu Spominčice Dolenjske priporočajo, da posežete po knjigi Stari kralj v izgnanstvu, pisca Arna Geigerja. Iz branja boste spoznali, kakšna tema obdane vam drago osebo, ko jo premagujejo tegobe te uničujoče bolezni.
Prisluhnimo si! Učimo se govoriti in poslušati drug drugega.