Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

FOTO: Največ je vredno tisto, kar naredimo za druge

Piše: Krka

Čas objave:
17.04.2019 07:03

Krkini sodelavci so v Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva pod sloganom Dobrodelnost je del nas že osmič zapored krepili vrednote prostovoljstva, humanosti in medsebojne pomoči ne le po vsej Sloveniji, ampak tudi v 24 državah, kjer imajo svoja podjetja in predstavništva. Za njimi je teden, poln nasmehov, toplih stiskov rok in dobre volje. In prav to jih v Krki navdihuje, saj je največ vredno tisto, kar naredimo za druge.

Krkin teden humanosti in prostovoljstva - tudi belili so.jpg
Krkin teden humanosti in prostovoljstva - tudi belili so
Foto: Krka, d.d.

Letos je v akciji sodelovalo več kot 1250 Krkinih prostovoljk in prostovoljcev, kar je dobrih 20 % vseh zaposlenih v Krki v Sloveniji. Pridružili so se jim tudi sodelavci iz 24 držav, kjer ima Krka podjetja in predstavništva.

V Krki od ustanovitve naprej širijo kulturo prostovoljstva, ki je v 65 letih postala neločljivi del organizacijske kulture. Skrb za sočloveka je vtkana v Krkin vsakdanjik. Številni krkaši so v dobrodelnosti in prostovoljstvu prepoznali svoje poslanstvo bodisi v okviru Krke bodisi samoiniciativno. Tako že več kot šest desetletij na najbolj neposreden način krepijo družbeno odgovornost in humanitarno delovanje. Dobrodelno akcijo, poimenovano Krkin teden humanosti in prostovoljstva, organizirajo od leta 2012. V osmih letih sta jih srčnost in duh prostovoljstva povezala v 8331 dobrodelnih dejanjih.

V minulem tednu, ki bi ga lahko poimenovali tudi teden odprtih src, se je različnih dejavnosti udeležilo, kar predstavlja 20 % vseh zaposlenih v Krki v Sloveniji in Termah Krka. Posebej jih veseli, da se jim vsako leto pridruži veliko novih prostovoljcev – letos je takih več kot 100. Posebej veseli so, da njihove humanitarne geste odzvanjajo tudi na vse več njihovih  trgih. Letos so se jim pridružili sodelavci iz podjetij in predstavništev v tujini, in sicer iz Ruske federacije, s Poljske, Češke, Ukrajine, Madžarske, Nemčije, Srbije, Turkmenistana, Španije, Makedonije, Kazahstana, Azerbajdžana, Kirgizistana, Latvije, Slovaške, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Mongolije, s Hrvaške, Kosova, Armenije, Bolgarije, Velike Britanije pa tudi iz Indije.

Letos so zbrali 131 litrov krvi, v osmih letih pa so v Sloveniji darovali 933 litrov te dragocene tekočine, s čimer prispevajo k rešitvi številnih življenj.

V osmih letih so samo v okviru Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva darovali 933 litrov krvi. Zaposleni to tudi sicer počnejo zgledno, saj povprečno dvakrat na leto daruje kri več kot 1500 krkašev, vsako leto pa se darovalcem pridružijo številni, ki to življenjsko pomembno tekočino darujejo prvič (letos je bilo takšnih kar 15 %). S svojim humanim dejanjem tako prispevajo k rešitvi marsikaterega življenja. Letos se je samo v Sloveniji v času njihove dobrodelne akcije odzvalo 298 prostovoljcev, pripravljenih darovati kri v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru. Tako smo letos v tednu dni darovali 131 litrov te dragocene tekočine. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije.

Letos zbrali 4,2 tone oblačil, hrane, otroških in drugih potrebščin in 400 kilogramov hrane za male živali.

Do konca tedna so na različnih lokacijah – od Novega mesta, Ljubljane, Ljutomera, Šentjerneja, Krškega, poslovnih enotah Term Krka in drugje – zbirali tudi oblačila, hrano, otroške in druge potrebščine. V osmih letih so zbrali kar 27 ton oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.

Vsako leto se spomnijo tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Tako so v minulih dneh zbrali 400 kilogramov pakirane pripravljene hrane za pse in mačke, ki jo bodo podarili zavetiščem za živali. Letos se je nekaj prostovoljcev odločilo tudi, da v Živalskem vrtu Ljubljana pomagajo pri urejanju parkovnih površin. Zavedajo se, da skrb za živali odraža kulturo, razvitost in humanost celotne družbe, vse živali pa si zaslužijo ustrezno oskrbo.

Na Rdečem križu in Karitasu so pripravili 4,7 tone živilskih paketov in pomagali razvrstiti 1,9 tone oblačil.

Spodbuden odziv so do zdaj zabeležili tudi pri pakiranju živilskih paketov in urejanjem zbranih oblačil na Rdečem križu in Karitasu. Te dejavnosti so potekale na območnem centru Rdečega križa v Novem mestu in Ljutomeru, Humanitarnem centru v Ljubljani in na Karitasu. Skupaj so na Karitasu in Rdečem križu Krkini prostovoljci v osmih letih pripravili že 43 ton prehrambenih paketov, zbranih v Krki za razdelitev med socialno ogrožene družine in posameznike. V sodelovanju z Rdečim križem pa so nekateri prostovoljci pomagali starejšim pri čiščenju njihovih domov, na pomoč pa so z beljenjem stanovanja priskočili tudi invalidu na Dolenjskem.

Družili so se s stanovalci v 28 domovih starejših občanov ter varovanci in učenci 12 varstveno-delovnih centrov, šol s prilagojenim programom in drugih ustanov.

Obisk.jpg
Obiskali so varstveno-delovne centre
Foto: Krka, d.d.



Številni prostovoljci so se odločili za pomoč stanovalcem v 28 domovih starejših občanov po vsej Sloveniji. Zanje so pripravili delavnice za boljši spomin, različne ustvarjalne delavnice in tombolo, jim pomagali pri njihovih vsakdanjih opravilih, skupaj pekli pecivo in palačinke, jim brali, skupaj z njimi zaplesali ali pa se z njimi le pogovarjali, saj prijazna beseda in stisk rok razveselita slehernega človeka in preženeta osamljenost.

Obiskali so tudi 12 varstveno-delovnih centrov in nekatere druge zavode, kjer so se družili z varovanci in učenci in ustvarjali z njimi na različnih delavnicah. Tako so med drugim Krkini gasilci-prostovoljci obiskali otroke Osnovne šole Cvetka Golarja, prostovoljci so za učence šole s prilagojenim programom Osnovne šole Dragotin Kette v Novem mestu organizirali plesno delavnico, varovanci CUDV Dolfke Boštjančič Draga, Ig, so si ogledali Notol 2, z varovanci Mladinskega doma Malči Beličeve pa so se kopali v Termah Dolenjske Toplice. Z varovanci Centra za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne v Ljubljani so se družili na kuharskih delavnicah, v novomeški enoti Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga pa so varovance s pesmijo razveselili člani Mešanega pevskega zbora Krka. Z varovanci Centra za usposabljanje Elvire Vatovec v Strunjanu so se odpravili na pohod ter na strunjanski plaži pekli palačinke in se zabavali. Skratka, povsod, kjer so bili, so poskrbeli za lepe trenutke in številne dejavnosti.

Na dnevu odprtih vrat so sprejeli 2040 slušateljev Univerze za tretje življenjsko obdobje ter Krkinih sodelavcev in njihovih družinskih članov.

Pripravili so tudi dneve odprtih vrat.jpg
Pripravili so tudi dneve odprtih vrat.
Foto: Krka, d.d.



Teden so zaključili v soboto na osrednji proizvodni lokaciji Krke, kjer so tudi letos organizirali dan odprtih vrat. Obiskalo jih je 2040 slušateljev Univerze za tretje življenjsko obdobje ter Krkinih sodelavcev in njihovih družinskih članov zanje organizirali ogled sodobnega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Udeležencem je spregovoril tudi predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič. Pripravili so jim tudi poučna predavanja, kjer so dobili številne nasvete o skrbi za zdravje. Vsi pa so si lahko izmerili tudi krvni tlak, sladkor v krvi in holesterol. V osmih letih so v Krki le na dnevih odprtih vrat gostili več kot 17.000 obiskovalcev: otroke iz socialno ogroženih družin in šol s prilagojenim programom, slovenske planince, gasilce, člane društev upokojencev in društev, ki združujejo različne bolnike, kot denimo člane koronarnih društev in društev diabetikov, člane društev ledvičnih bolnikov, bolnikov s krvnimi boleznimi, z limfomom in cerebrovaskularno boleznijo, slušatelje Univerze za tretje življenjsko obdobje in druge.

KRKIN TEDEN HUMANOSTI IN PROSTOVOLJSTVA SKUPAJ v osmih letih: 2012–2019

8331 dobrodelnih dejanj krkašev prostovoljcev.

Zbrali so 27 ton oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.

Darovali so 933 litrov krvi.

Na Rdečem križu in Karitasu so pripravili več kot 5800 (43 t) prehrambnih paketov in pomagali razvrstiti 6 t oblačil.

Družili so se v 37 domovih starejših občanov, zanje organizirali delavnice in kulturne programe.

Družili so se z varovanci 12 varstveno-delovnih centrov in šol za učence s prilagojenim programom ter zanje organizirali različne delavnice in predavanja.

Zbrali so skoraj 3,5 tone hrane za male živali, pomagali v zavetiščih in ZOO. 

V Krki so gostili več kot 17.000 obiskovalcev in krkašev.