Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

FOTO: 70 let Adlešiškega župnika

Piše: KP Kolpa

Čas objave:
23.11.2017 08:28

Farani so mu pripravili praznovanje v Domu krajanov Adlešiči.

Adlešiški župnik Vinko Guna je 21. novembra praznoval 70. rojstni dan. Ponedeljki so navadno njegovi prosti dnevi. V torek, na god sv. Cecilije, zavetnice cerkvenih pevcev, pa so mu farani pripravili praznovanje v Domu krajanov. Po končani sveti maši so svojega župnika pozdravili člani KUD Božo Račič Adlešiči, in sicer tamburaška skupina, pevska skupina Kresnice-Predice, oktet Prelo in veliko domačinov. Del programa se je nato nadaljeval v skupnih prostorih kjer so faranke pripravile pogostitev za slavljenca in goste. Vidno ganjen je župnik Vinko Guna dejal, da je zelo vesel in presenečen in kot poanto svoje misli izpostavil besede Janeza Evangelista: »Imejmo se vsi radi«.

Irena Milič je v imenu faranov spisala priložnostni nagovor, ki ga je lepo interpretirala Mateja Ivanušič, darilo krajanov (lov na tuno v Mediteranu) pa je predal Miko Milič. V imenu JZ KP Kolpa se mu je za lepo sodelovanje zahvalil Boris Grabrijan. 

Vinko Guna se je kot četrti (od skupno osmih) otrok 21. novembra 1947 sicer rodil v porodnišnici, a je družina takrat živela v Karlovici, župnija Velike Lašče. Osnovno šolo je obiskoval v Karlovici, Velikih Laščah in Mengšu. V srednjo šolo je odšel v Vipavo - v semenišče in logično nadaljeval študij na Teološki fakulteti v Ljubljani. V tistih časih s strani oblasti ni bila priznana kot fakulteta in semeniščniki niso imeli statusa študenta, zato je moral sredi študija odslužiti še vojaški rok. Novo mašo je pel leta 1973 v rodnem Mengšu. Nato je služboval kot kaplan v Tržiču in Ribnici ter kot župnik sočasno v dveh farah Jagnjenica in Svibno v Zasavju. Ko je bil leta 1990 premeščen v Adlešiče je dobil v upravljanje tudi faro Preloka. Med Adlešičani je ostal tudi po upokojitvi in še naprej z enako zagnanostjo opravlja službo in neguje svoje hobije: kmetovanje, ribolov, gobarstvo, pohodništvo, kinologijo … skratka življenje z naravo. Sam pravi, da ga bodo iz Adlešič odnesli »le z nogami naprej«.