kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

FOTO: Srečale so se lutkovne in gledališke skupine

Piše: JSKD, M.Š.

Čas objave:
07.06.2019 12:57

Od ponedeljka, 03.06., do srede, 05.06.2019, se je na Srečanju lutkovnih skupin Slovenije in Srečanju otroških gledaliških skupin Slovenije zvrstilo skupno enaindvajset predstav, ki so navdušile občinstvo v vseskozi polnih dvoranah v Dolenjskih Toplicah in Novem mestu.

17-Srote-O.Gled_2019_foto_Matej_Macek-3152.jpg
Srečale so se lutkovne in gledališke skupine
Foto: Matej Maček

Mladi ustvarjalci so se prepričljivo spoprijemali z najrazličnejšimi temami iz vsakdanjika, ki so jih predstavili na sebi lasten način, manjkalo ni smeha, pa tudi kritičnosti, ki jo premorejo otroške skupine.

Prvi dan je oder dvorane Kulturno kongresnega centra Dolenjske Toplice pripadel lutkarjem, polna dvorana, devet nastopajočih skupin in hudomušne, igrive predstave pa so dajale videz, da je slovensko lutkarstvo v razcvetu.

5-Muha Malka-LUTKE_2019_foto_Matej_Macek-1736.jpg
Srečale so se lutkovne in gledališke skupine
Foto: Matej Maček

Žal pa organizator srečanja, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ugotavlja, da je v nekaterih nekoč za lutke cvetočih okoljih, na primer na Gorenjskem, lutkarstvo v zadnjem obdobju povsem izgubilo svoj zagon izpred nekaj let. »Predvsem beležimo upad lutkarjev pri starejših otrocih. Za njih nekako ne znamo poiskati primernih tem. V Sloveniji še vedno – napačno! – dojemamo lutke kot medij, namenjen izključno otrokom, najstnikom pa nekako ne znamo ponuditi tem, ki bi obravnavale njihove svetove,« opozarja Matjaž Šmalc, producent JSKD za gledališče.

12-Custva v ateljeju-O.Gled_2019_foto_Matej_Macek-2382.jpg
Srečale so se lutkovne in gledališke skupine
Foto: Matej Maček

Torek in sreda sta bila v znamenju mladih gledališčnikov, ti so zavzeli oder Kulturnega centra Janeza Trdine Novo mesto, ki je dobesedno vrvel, poln mlade energije, radosti, pa tudi angažiranosti, saj so se najstniški ustvarjalci v svojih igrah že odmaknili od otroške igrivosti in prikazali tudi skrb in kritičnost do današnjih razmer v svetu, v katerem živijo.

3-Riba Faronika-LUTKE_2019_foto_Matej_Macek-1650.jpg
Srečale so se lutkovne in gledališke skupine
Foto: Matej Maček

Matjaž Šmalc je potem, ko je potegnil črto pod tridnevno dogajanje, z zadovoljstvom ugotovil, da so mladi zasvojeni z virtualnimi svetovi. »Tokrat za spremembo govorimo o pozitivni zasvojenosti. Svet gledališča in lutk je virtualna resničnost, v kateri lahko mladi izrazijo svoj jaz in povedo svojo resnico. V njej so slišani in lahko brez predsodkov in cenzure pokažejo svoja videnja svetov; veselih, zabavnih, radoživih pa tudi zaskrbljenih, kritičnih, pretresljivih,« je povedal Šmalc in dodal, da smo na tokratnem srečanju sledili enaindvajsetim virtualnim svetovom, ki pa so včasih bolj resnični od tega, katerega živimo vsak dan.

Srečanje je pokazalo, da sta lutkarska in otroška gledališka produkcija pri nas množični in na visokem nivoju, nenazadnje se je v izbore območnih srečanj skupno prijavilo 81 lutkovnih in 270 gledaliških predstav iz Slovenije in zamejstva. Izbranci selektorjev, Anžeta Viranta za lutke in Ane Ruter za gledališče, pa so se predstavili še na zaključni prireditvi in s tem nadvse ustvarjalno zaključili letošnjo sezono. Da ni skrbi niti za občinstvo, sta pokazali nabito polni dvorani in navdušeni gledalci, ki niso varčevali z bučnimi aplavzi.