Britanska kraljica Elizabeta II Svet24.si

Zaskrbljujoče: kaj se dogaja s kraljico Elizabeto...

viktor orban brač Svet24.si

Viktorju Orbanu se je pred Visom pokvaril ...

bohinjsko jezero, hotel bellevue Necenzurirano

Pidovskemu tajkunu bi odvzeli elitna zemljišča ...

matej tonin vojska sta Reporter.si

Tonin kupil »mačka v žaklju«: zakaj so v Litvi...

karanovic-suler Ekipa24.si

Marko Šuler razblinil vse dvome: Bo Radovan ...

Neža Maurer Njena.si

Neža Maurer po zlomu kolka lepo okreva

sveca Ekipa24.si

Grozljivo in šokantno! Umorjen večkratni ...

Novice Brežice

FOTO: 596.000 evrov za programe 127 nevladnih organizacij

Piše: Občina Brežice, L.K.

Čas objave:
07.06.2019 21:27

Občina Brežice se zaveda pomena delovanja nevladnih organizacij (NVO), ki soustvarjajo življenje v občini in prispevajo k višji kakovosti življenja vseh občank in občanov. Zato redno namenja proračunska sredstva za programe nevladnih organizacij, delo društev pa podpira tudi z zagotavljanjem ustrezne infrastrukture (igrišča, dvorane, obnova večnamenskih domov po KS, ipd.).

Podelitev pogodb 19 Press-7.jpg
Podelitev pogodb
Foto: Občina Brežice

Tudi letos je Občina Brežice v prostorih Mladinskega centra Brežice predstavila izbrane programe in projekte, ki jih bo sofinancirala v letu 2019 na podlagi že izvedenih javnih razpisov s področja mladine, športa, kulture, turizma ter zdravstvenega in socialnega varstva. Ob tej priložnosti je župan Ivan Molan predstavnikom 127 izbranih izvajalcev svečano predal pogodbe v skupni vrednosti dobrih 596.000 evrov. Program podelitve sta s pevskim nastopom popestrili mladi pevki Eva Julija Borovšak in Hajdi Haler, udeleženki Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice, ki se bo letos odvil v Brežicah konec avgusta že četrtič. 

Razpisi v številkah
Občina Brežice je za pet področij (šport, kultura, mladina, turizem ter zdravstvo in sociala) objavila sedem razpisov, na podlagi oddanih 167 vlog je 127 različnih prejemnikom (117 NVO, 5 javnih zavodov, 5 župnij) skupaj prejelo za svoje programe 596.323,51 evrov.

Za področje kulture je bilo dodeljenih 104.500 evrov, od tega za ljubiteljsko kulturo (za programe redne dejavnost društev) 69.000 evrov, za namen obnove in vzdrževanja kulturnih spomenikov lokalnega pomena 11.000 evrov ter za druge programe s področja kulture 24.500 evrov (sredstva za nakup ali obnova opreme, npr. inštrumenti, notna stojala, za stroške prostora za vadbo, za uniforme ter za pripravo in izdajo strokovne literature, zgoščenk in vizualnih projektov).

Podelitev pogodb 19 Press-5.jpg
Podelitev pogodb
Foto: Občina Brežice

Za programe športa, ki pokrivajo vse generacije občank in občanov, je bilo dodeljenih 424.027,61 evrov, za projekte s področja dejavnosti mladine 12.000 evrov, za programe na področju socialnega in zdravstvenega varstva 32.804,26 evrov in za programe turističnih društev in zvez 22.991,64 evrov.

Dodatnih 80.7000 evrov za kulturo, letovanje otrok in Rdeči križ
Dodatno so bile podpisane neposredne pogodbe in sicer na področju kulture z Zavodom ARS Ramovš za izvedbo Festivala stare glasbe »Seviqc Brežice« na območju občine Brežice (17.000 evrov) ter z Javnim skladom Republike Slovenije, Območna izpostava Brežice (41.000 evrov) za redno delovanje, organizacijo prireditev, izobraževanj za področje ljubiteljske kulture in izvedbo gledališkega abonmaja.

Na področju zdravstvenega in socialnega varstva sta bili sklenjeni neposredni pogodbi z Zvezo prijateljev mladine Krško za izvedbo letovanja zdravstveno in socialno ogroženih otrok (7.200 evrov) in z Območnim združenjem Rdečega križa Brežice (15.500 evrov) na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije (Ur. L. RS, št. 7/93 in 79/10). To pomeni, da je skupaj z javnimi razpisi Občina Brežice organizacijam v občini dodelila dobrih 677.023 evrov proračunskih sredstev za programe s področja športa, kulture, mladine, turizma ter zdravstva in sociale.

Podelitev pogodb 19 Press-8.jpg
Podelitev pogodb
Foto: Občina Brežice

Kateri javni razpisi so še odprti?
Trenutno ima Občina Brežice za sofinanciranje projektov dela organizacij na območju občine odprtih sedem razpisov v skupni višini 169.500 evrov (več o razpisih in rokih za oddajo vlog na spletni strani www.brezice.si v rubriki RAZPISI). To so: javni razpis za sofinanciranje razvojnih projektov, javni razpis za sofinanciranje razvojno izobraževalnih programov, javni razpis o dodelitvi pomoči ob nepredvidenih dogodkih, javni razpis za sofinanciranje etno festivalov in motorističnih tekmovanj, javni razpis za sofinanciranje poletnih prireditev izven mesta Brežice, javni razpis za sofinanciranje praznovanj in pokroviteljstva v letu 2019 in javni razpis za sofinanciranje programov veteranskih in domoljubnih organizacij.

Napovedani javni razpisi
Občina Brežice napoveduje še naslednje razpise, ki jih bo objavila v naslednjih mesecih, vrednost razpisanih sredstev znaša 193.000 evrov. Objavljeni bodo še javni razpisi za vzdrževanje objektov lovskih družin, za turistično promocijo vinorodnih okolišev, za inovativne turistične projekte turističnih društev, za obnovo športnih igrišč na podeželju, za programe društev upokojencev in za pospeševanje razvoja podjetništva.