tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj

FOTO: Univerza za tretje življenjsko obdobje je zelo aktivna

Piše: ZIK Črnomelj, M.F.

Čas objave:
17.06.2019 14:36

V šolskem letu 2018/2019 je bilo v Univerzo za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj vključenih 55 članov iz vseh treh belokranjskih občin.

UTŽO deluje na ZIK-u že dvajseto leto in je tudi članica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.

mobi delavnica.jpg
Mobi delavnica
Foto: ZIK Črnomelj

Člani univerze so se med šolskim letom udeleževali različnih programov in delavnic. Organiziran je bil začetni in nadaljevalni tečaj računalništva ter mobi in foto delavnice. Zelo obiskane so bile kulinarične delavnice in delavnice ročnih del, kjer so udeleženke pletle, kvačkale, vezle in šivale.

ro¦Źna dela.jpg
Ročna dela
Foto: ZIK Črnomelj

V okviru programov gibanja so članice telovadile v Črnomlju, Metliki in Semiču, pohodniki pa so prehodili kar nekaj poti, ki vodijo do zapuščenih kočevarskih vasi. Člani UTŽO so bili tudi v mestni muzejski zbirki v Črnomlju in si ogledali nov mozaik v cerkvi. Na povabilo tovarne Krka d.d. so si ogledali proizvodnjo v okviru odprtega dne tovarne. Iz naravnih sestavin so se naučili izdelati naravni pralni prašek, čistilo za steklo in madeže ter po hladnem postopku izdelati naravno milo.

pohod.jpg
Pohod
Foto: ZIK Črnomelj

Šolsko leto so zaključili z ekskurzijo v Trebnje in Mirno peč. V Trebnjem so se ustavili na Centru za izobraževanje in kulturo, kjer so prisluhnili predstavitvi njihove UTŽO ter si ogledali zbirko Rastoča knjiga. V bližnji Galeriji likovnih samorastnikov so občudovali bogato zbirko del stalne razstave in aktualne razstave slikarke Irene Polanec.

cik trebnje.jpg
CIK Trebnje
Foto: ZIK Črnomelj

V Mirni peči jih je navdušila vsebina Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter tudi prijazno vodenje po njem. V zgornjem nadstropju muzeja so si ogledali zbirko Čebelji svet.

muzej slak.jpg
Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka
Foto: ZIK Črnomelj

Da bi še več izvedeli o Tonetu Pavčku, so se odpeljali v njegovo rojstno vas Šentjurij, si ogledali film o njem, njegov spomenik pri bližnji cerkvi ter notranjost restavrirane in obnovljene cerkvice svetega Jurija.

pav¦Źkov dom.jpg
Pavčkov dom
Foto: ZIK Črnomelj

Ob vrnitvi v Črnomelj so si zaželeli lepe počitnice in si obljubili, da jeseni spet nadaljujejo s članstvom v univerzi. Povabilo velja tudi za tiste, ki še niste člani. Pridružite se in s svojim obiskom ter predlogi obogatite dejavnost univerze.

kulinarika.jpg
Kulinarična delavnica
Foto: ZIK Črnomelj

Zahvaljujejo se vsem prostovoljcem, ki ste s svojim prispevkom pomagali obogatiti program.

telovadba za zdravje.jpg
Telovadba za zdravje
Foto: ZIK Črnomelj