jan kreuzer 1 Dobra karma

Ta naš komik bo že maja prvič postal očka

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za soboto, 6. marca

suzana kavas andrej vrbec xx Reporter.si

Epilog obračuna na Janševem dvorišču: Janšev ...

Meghan Markle Svet24.si

S poznavalcem Matjažem Ambrožičem o strahu ...

43820185fa2501bdbaaf1bacd2c881b5 Necenzurirano

Bi Janša molčal, če bi novi sev virusa prinesla...

Başak Gümülcinelioğlu - Sen Çal Kapımı Njena.si

Piril v resnici prepeva romantično pesem Ko ...

Eva Ahačevčić Njena.si

Slovenska manekenka drugič postala mamica

Novice Črnomelj

FOTO: Zelišča v kulinariki

Piše: ZIK Črnomelj

Čas objave:
20.06.2019 12:57

Članice študijskega krožka Zelišča v kulinariki, ki deluje v okviru ZIK-a Črnomelj, so v sredo, 19. junija pripravile predstavitev knjižice o zeliščih in jedeh z zelišči. Obiskovalci so poleg znanj o zeliščih, pridobili tudi nasvete o tem, kako pripraviti nekatere jedi.

DSC_0943.jpg
Zelišča v kulinariki
Foto: ZIK Črnomelj

Degustirali so jedi z zelišči, ki so jih pripravile članice krožka. Matej Špec s.p. je za razstavo jedi pripravil skutno gibanico s koprivami in čemažem, Pekarna Krajcar pa je spekla kruh z janežem in kumino.

DSC_0930.jpg
Zelišča v kulinariki
Foto: ZIK Črnomelj

ZIK Črnomelj že več let izvaja študijske krožke s področja zeliščarstva in prehrane. V lokalnem okolju je v zadnjem času izražena potreba po razvoju zeliščarstva, tako z vidika gojenja zelišč kot z vidika njihove uporabnosti in vpliva na zdravje. Tako se je porodila ideja, da bi v okviru delovanja študijskega krožka Zelišča v kulinariki nastala knjižica o zeliščih in njihovi uporabnosti v prehrani.

DSC_0957.jpg
Zelišča v kulinariki
Foto: ZIK Črnomelj

V študijski krožek Zelišča v kulinariki so se vključile članice z znanjem o zeliščarstvu. Delo v krožku je potekalo razgibano. Članice so si izmenjavale znanje in izkušnje o zeliščih, zeliščnih pripravkih in zdravi prehrani. Spoznavale so zelišča na domačem vrtu, se poučile o njihovem gojenju in pripravljale nove jedi z zelišči za pokušino. K zbiranju receptov za jedi z zelišči so nagovorile tudi širšo javnost, saj so želele zbrati tiste recepte, ki se v okolju uporabljajo. Na skupno končno izbiro zelišč je vplivala predvsem pogostost uporabe posameznega zelišča v belokranjski kuhinji nekoč in danes.

DSC_0909.jpg
Zelišča v kulinariki
Foto: ZIK Črnomelj

V knjižici boste tako spoznali dvajset zelišč, njihovo rastišče in razmere za pridelavo, njihovo uporabo v ljudskem zdravilstvu in kulinariki. Ob vsakem zelišču so zapisani recepti za pripravo jedi z zelišči. Pri nekaterih receptih so dodani namigi za različne načine priprave jedi. Knjižica je torej mešanica receptov starega in novega, že uveljavljenega in manj poznanega. Gre za preplet kmečkih in mestnih jedi, saj postajajo meje vse bolj zabrisane, in splet kontinentalne in sredozemske, a tudi belokranjske kuhinje.

DSC_0910.jpg
Zelišča v kulinariki
Foto: ZIK Črnomelj