EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Novice Novo mesto

FOTO: Tabor mladih »Moč humanosti«

Piše: OZRK Novo mesto, T.P.

Čas objave:
04.07.2019 12:11

Letos se je na Otočcu odvijal že 14. tabor mladih »Moč humanosti«, ki ga organizira novomeški Rdeči križ. Potekal je od 26.6. do 29.6 in je med sabo povezal več generacij in še enkrat znova pokazal, kako pomembno je medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje.

Tabora so se udeležili 16 prostovoljcev in štirje mentorji, ki so s svojo pozitivno naravnanostjo dokazali, da zmorejo spreminjati svet. V OŠ Otočec so jih gostili, saj so tam prebivali in poskrbeli za prehrano in dobro počutje vseh udeleženih. Namen in cilji tabora so bili aktivno preživljanje prostega časa, vzgoja za strpnost in solidarnost, seznanjanje z vrednotami in načeli Rdečega križa, nenasilna komunikacija, prostovoljno delo ter pomoč starejšim ljudem.
Prostovoljci, ki so se udeležili tabora prihajajo iz različnih srednjih in tudi osnovnih šol (Ekonomska šola Novo mesto, Frizerska šola Sevnica, Gimnazija Novo mesto, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola, Srednja strojna šola, Srednja zdravstvena in kemijska šola in OŠ Brusnice). Skozi različne dejavnosti, ki so bile organizirane v sklopu tabora so pokazali, da so si ne glede na razlike med njimi, med sabo tudi zelo podobni. To so pokazali z spoštljivo in odgovorno držo ter nesebično podporo, ki so jo izkazali drug do drugega.

Foto 2 - Obisk pri g. Fran─Źi┼íku.jpg
Obisk pri Frančišku Blažiču v Štravberku nad Otočcem
Foto: OZRK NM

V dopoldanskem času so mladi opravljali terensko delo. V sklopu tega, so obiskali 7 starejših oseb na območju KORK Otočec. Ti obiski so bili namenjeni druženju, pogovoru ter opravljanju manjših hišnih opravil. Mladi so spoznali življenjske svetove starejših ljudi, njihove zanimive in poučne zgodbe ter skupaj z njimi soustvarjali nepozabno izkušnjo. Ena skupina mladih se je v sklopu terenskega dela vključila v akcijo pri Rajkovih v Podhosti, kjer so skupaj s prostovoljko Nušo Rustja ter udeleženci programa socialne aktivacije na OZ RKS Novo mesto pomagali pri čiščenju hiše in okolice.

V popoldanskem času so mentorji za udeležence tabora pripravili socialne igre in delavnice (spoznavne igre, družbeno aktualne teme, tematski večeri, športne aktivnosti, …) s katerimi so prispevali k pozitivni skupinski dinamiki. Popoldneve so si zapolnili tudi z ogledom filma Revni milijonar ter ustvarjanjem pravega taborniškega ognja, ki je omogočil, da so si sami pripravili slastno večerjo.

Foto 3 - Taborni┼íki ogenj in priprava ve─Źerje.jpg
Taborniški ogenj in priprava večerje
Foto: OZRK NM

Za pomoč pri izvedbi tabora se zahvaljujejo prostovoljcem KORK Otočec, OŠ Otočec, vsem starejšim osebam, ki so z njimi delile delček svojega življenja in nam s svojimi zgodbami ter nasmehom na obrazu polepšali dneve na taboru. Velika hvala tudi vsem tistim, ki jih kakorkoli podpirate v njihovih aktivnostih.