hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Bela Cerkev

FOTO: Znanja o gobah nikoli dovolj

Piše: Dolenjski list, L.M.

Čas objave:
01.10.2019 06:03

Gobarsko društvo Novo mesto se je v okviru Večgeneracijskega centra Skupaj odzvalo vabilu TIC-a ter v Hiši žive dediščine pred dnevi pripravilo predstavitev svojega društva. Rdeča nit je bilo predavanje o gobah, za kar je poskrbel eden od osmih determinatorjev v društvu Mitja Novak, izkušen gobar, ki se z določevanjem ukvarja že četrt stoletja. Člani društva, pa tudi obiskovalci, so namreč s seboj prinesli različne gobe, ki so jih razstavili, Novak pa jih je učil, kako jih prepoznati glede na užitnost, strupenost in zdravilnost.

Gobe.jpg
Gobe
Foto: Dolenjski list, L.M.

Zastavili so mu marsikatero vprašanje, saj je gob res ogromno vrst. »Osveščanje ljudi je ena od naših glavnih nalog v društvu, čeprav Slovenci poznajo več gob, kot si mislimo. A to ni nikoli dokončano delo, kar naprej se je treba učiti,« pove Mitja Novak, ki pravi, da se radi odzovejo na povabila upokojenskih in drugih društev ter šol in vrtcev ter pridejo predavat. Vrsto let dobro sodelujejo z grmsko kmetijsko šolo iz Novega mesta, žal pa opažajo, da jih vedno manj vabijo v šole.

Znanja o gobah ni nikoli dovolj.jpg
Znanja o gobah ni nikoli dovolj
Foto: Dolenjski list, L.M.

»Očitno so znanje o gobarstvu šole črtale s programov, kar je škoda,« pove Novak in doda še, da žal opažajo tudi drastično poslabšanje kulture nabiranja gob. Mnogi jih kljub zakonskim omejitvam nabirajo ogromne količine, trgajo zaščitene gobe, itd. Društvo, ki v našem koncu deluje že več kot štiri desetletja, bo torej pri tovrstni vzgoji imelo še veliko dela.

Gobe v košarah.jpg
Gobe v košarah
Foto: Dolenjski list, L.M.