polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Novice

FOTO: Ali bo tudi letos pozeba "odnesla" pridelek?

Piše: Kozjanski park/Adrijan Černelč

Čas objave:
28.03.2020 15:32

Kako lep letni čas je pomlad, opazimo, ko se polja, travniki, gozdovi in trajni nasadi z živahnimi barvami prebujajo od globokega zimskega mirovanja in spreminjajo svet okoli nas. Nekako smo v letošnjem letu po zeleni in mili zimi v polnem pričakovanju.

+íkodo ne bo naredil sneg ampak nizke temperature.JPG
Škode ne bo naredil sneg, ampak nizke temperatur
Foto: Javni zavod Kozjanski park

Pogosto je ta čas v sadovnjakih ključnega pomena, ne samo zaradi možnih zgodaj spomladanskih pozeb, ampak tudi zaradi slabega vremena, ki botruje kasnejši slabi letini.

"V dneh, ki so za nami sem dobil številne klice sadjarjev in vinogradnikov, ki so zaskrbljeni zaradi velikih nihanj temperatur in posledično možnosti spomladanskih pozeb. V tednu dni smo na Kozjanskem in v Obsotelju imeli dnevne temperature od + 22 °C do 0 °C. Dodatno je razmere poslabšal hladen veter, ki je hladil zrak in izsušil površino tal. Takšne vremenske razmere povzročajo škodo na sadnem drevju. Zaradi pomanjkanja padavin in močnega vetra je že nastopila spomladanska suša. Zaradi mile zime in visokih temperatur so sadna drevesa v prisilnem zimskem mirovanju, nekatera v fazi brstenja, druga so v polnem cvetenju.Pri nas prve zacvetijo marelice, ki s posameznimi zgodnjimi sortami zaključujejo cvetenje, sledijo jim breskve, slive, češplje in ostali koščičarji. Številna drevesa marelic so pozebla že do 100% v sredini meseca marca, ko so na posameznih območjih Obsotelja jutranje temperature padle do -5 °C, " je zapisal Adrijan Černelč.

marelica, ki je popolnoma pozebla.JPG
Marelica, ki je popolnoma pozebla
Foto: Javni zavod Kozjanski park

Pogosto se ne zavedamo, da na občutljivost brstov na nizke temperature v času od začetka brstenja naprej veliko vpliva oskrba dreves in prehranjenost brstov v preteklem letu jeseni pa vse do odpadanja listov. Uravnotežena prehrana rastlin, zdravo listje, živost tal jeseni in ostali dejavniki pripomorejo k višji koncentraciji hranil v

bomo imeli kaj jabolk- sorta jabolk Grafenj+ítajnc v fazi brstenja.JPG
Bomo imeli kaj jabolk?
Foto: Javni zavod Kozjanski park

brstih in posledično večjo odpornost na pozebo naslednjo pomlad. V nasadih in sadnih vrtovih se lahko poslužujemo številnih ukrepov s katerimi omilimo vpliv nizkih temperatur. Z mulčenjem trave zmanjšamo s transpiracijo izgubo toplote. Proti pozebi imajo najugodnejši vpliv gola tla, ki morajo biti kompaktna in vlažna, ne sveže obdelana.Zaželeno je tudi odpihovanje rose iz dreves v jutranjih urah in zmanjševanje časa trajanja nizkih temperatur. Če veter ni premočan je zaželeno tudi kurjenje, zamegljevanje ali višanje temperatur s parafinskimi svečami. Poslužujemo se tudi sredstev za krepitev rastlin na osnovi baldrijana, izvlečkov alg in aminokislin. Jagodičje in manjše rastline lahko zaščitimo tudi s koprenastimi zastirkami, ki jih namestimo od vrha do tal. Pri tem moramo paziti, da ob nameščanju ali odstranjevanju ne poškodujemo brstov in cvetov.

+íkodo lahko pri¦Źakujemo na zgodnjih sortah hru+ík (cvetovi Junijske lepotice).JPG
Škodo lahko pričakujemo na zgodnjih sortah hrušk (cvetovi Junijske lepotice)
Foto: Javni zavod Kozjanski park

V preteklosti so večjo pozornost namenjali izbiri pravilnih leg, sadnih vrst in sort, ki so bile primerne za naše okolje. Narava nas z zgodnejšimi vegetacijami in napovedmi pogostejših slan močno opozarja na spremembe v okolju v katerem živimo. Škodo zaradi pozebe lahko pričakujemo tudi v nasadih jablan in hrušk, ki se bo pokazala v naslednjih dneh in tednih, ko bodo temperature višje.

hru+íka sorte Vinska mo+ítnica v fazi brstenja.JPG
Hruška sorte Vinska moštnica v fazi brstenja
Foto: Javni zavod Kozjanski park