državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Gabrje

FOTO: Avtomatski zunanji defibrilator v Gabrju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.05.2016 14:17

Območno združenje Rdečega križa Novo mesto in krajevna organizacija Gabrje sta poskrbela za nabavo prvega AED v Gabrju. Namenu so ga predali v torek, nameščen pa je na gostilni Hudoklin, v centru tega kraja.

Predsednica OZRK Novo mesto Mojca Špec Potočar je poudarila, da je usoda ponesrečencev oziroma nenadno obolelih zelo odvisna od ukrepanja ljudi, ki se znajdejo na kraju nesreče. Za prvo pomoč uporabljamo pri nenadni zaustavitvi srca uporabljamo AED- avtomatski zunanji defibrilator.

Predsednik KS Gabrje Rok Mežnar, po poklicu zdravnik, je poudaril, da želijo v kratkem namestiti še en AED, da bi čim bolj pokrili področje celega Gabrja. Za nabavo prvega so prispevali LD Trdinov vrh, Kolesarsko društvo Gabrje DU Gabrje in KORK Gabrje.

Po slavnostni predaji naprave je strokovnjak zdravstvene stroke pokazal, kako se AED uporablja. Območno združenje RK Novo mesto organizira vsak drugi torek v mesecu, ob 16. uri, na humanitarnem centru RK, na Drski, brezplačne delavnice, na katerih se lahko te uporabe naučite.