Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Podzemelj

FOTO: Bili so … dolgi zimski večeri!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.01.2016 20:44

V Gostišču Veselič v Podzemlju v Beli krajini se že drugo zimo zapored ob ponedeljkih odvijajo tematski večeri z naslovom Bilo je… Doslej so se predstavili različni akterji, v ponedeljek zvečer pa se je Toni Gašperič kot moderator večera pogovarjal s Katico Adlešič in Borisom Grabrijanom.

Osrednje gostje večera so bile PEČKARKE – sekcija kmečkih žena, ki deluje v okviru KUD Božo Račič Adlešiči. Večer so dodatno popestrile tudi pevke Kresnice – Predice ter tamburaška skupina – oboji iz KUD Božo Račič Adlešiči.

Pogovor je tekel predvsem o tem kako so na belokranjskem podeželju nekoč preživljali dolge zimske večere, kakšna znanja, navade in običaje so imeli in podobno. Osvetlili so tudi delo nekaterih najpomembnejših Adlešičanov kot so Božo Račič, Marko Račič, Jurij Grabrijan, Ivan Feliks Šašelj in dr. Jura Adlešič.

Ves čas kramljanja in uživanja v glasbi in petju pa so pridne pečkarke pletle, vezle, filcale, pisale pisanice in podobno,

Tudi ta dogodek je podprla Ljudska knjižnica Metlika, ki je pripravila priložnostno razstavo knjig s tematiko ročna dela. Dodatno razstavo pa je prispeval tudi Boris Grabrijan – zbiratelj starih tiskovin.