mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Bela krajina

FOTO: Binkošti zaključujejo velikonočno dobo

Piše: Radio Krka, B.V.

Čas objave:
10.06.2019 12:46

Z včerajšnjim slovesnim binkoštnim praznikom, v Katoliški Cerkvi sklepajo velikonočno dobo, prihodnji teden pa bodo spet vstopili v tako imenovane navadne tedne, oziroma tedne med letom. Binkošti so praznovali tudi v Beli krajni.

DSC_3771.JPG
Binkošti zaključujejo velikonočno obdobje
Foto: Radio Krka, B.V.

Binkoštni praznik obhajajo 50 dni po veliki noči. Spominja na dogodka, ko so apostoli, zbrani z Marijo, Jezusovo materjo, prejeli Svetega Duha, ki jim ga je Jezus obljubil pred svojo smrtjo in vstajenjem.

DSC_3775.JPG
Binkošti zaključujejo velikonočno obdobje
Foto: Radio Krka, B.V.

Pomen delovanja Svetega Duha v Cerkvi in življenju krščanske skupnosti izhaja iz svetopisemskega besedila, saj je on dejavno navzoč ob sprejemanju odločitev, izbiri oznanjevalcev in v vodstvu prve Cerkve in kasneje vesoljne Cerkve, ki jo bo vodil do dovršitve sveta. Kakor je Jezus po krstu v Duhu  začel svoje delovanje s programskim govorom v nazareški shodnici, ki ga je sklenil z opozorilom, da so vsi (ne samo Judje), poklicani k odrešenju, tako tudi Cerkev po svojem »binkoštnem krstu« začenja svoje poslanstvo s Petrovim govorom v Jeruzalemu, ki na koncu nakaže univerzalni vidik odrešenja (prim. Apd 2,39). Tako sta celotno evangeljsko poslanstvo Cerkve, kakor tudi poslanstvo Jezusa Kristusa prikazana kot delovanje pod vodstvom Svetega Duha. O delovanju Svetega Duha pričujejo zlasti Apostolska dela, ne samo ob nastanku Cerkve, ampak tudi o njegovem stalnem spremljanju Cerkve na njeni poti napredovanja. Celotna knjiga je eno samo sklicevanje na Svetega Duha. Po molitvi, veri in krstu, Sveti Duh podarja moč za pričevanje ter vodi Cerkev pri njenem misijonskem poslanstvu in oznanjevanju evangelija. 

DSC_3777.JPG
Binkošti zaključujejo velikonočno obdobje
Foto: Radio Krka, B.V.

Sveti Duh je začetnik in počelo  vsake evangelizacije, je prvenstveni nosilec veselega oznanila v svet in prehiteva človeško oznanjevanje evangelija. Ko Cerkev danes čuti potrebo po novi evangelizaciji, pravzaprav čuti potrebo po bolj odločni poslušnosti in odprtosti za delovanje Svetega Duha. Nova evangelizacija pomeni prehod od tradicionalne k osebni veri, pomeni tudi novo prisluškovanje Svetemu Duhu, ki tudi za danes pozna prave rešitve za nastale razmere. Sveti Duh je tisti, ki evangeliju odpira pot v srca ljudi in družbe, ter konkretizira evangeljsko sporočilo v sodobni čas in okolje. 

DSC_3779.JPG
Binkošti zaključujejo velikonočno obdobje
Foto: Radio Krka, B.V.

Delovanju Svetega Duha mora biti odprt vsak kristjan, in tudi vsak človek »dobre volje«. Brez njega ni mogoče ničesar dobrega storiti, brez njegovih milostnih darov človek ostane sam s svojo majhnostjo. Molitev je gotovo prva sila, ki omogoča v dušah prihod Svetega Duha in njegovih darov. 

DSC_3772.JPG
Binkošti zaključujejo velikonočno obdobje
Foto: Radio Krka, B.V.