Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brege

FOTO: Bo voda zalila Krško polje?

Piše: SB

Čas objave:
03.04.2018 14:34

Hipodrom Brege, kjer vsako leto potekajo kasaške dirke v okviru občinskega praznika Občine Krško, domačinom povzroča skrbi.

Predsednik krajevne skupnosti Franci Žibert je izpostavil problematiko, ki jo opazi vsak krajan: »Tega ni bilo nikoli prej. Lahko bi rekel, da se je kakšno leto pokazala ob velikih deževjih kakšna luža, hipodroma pa ni nikoli zalivalo. Naše podtalnice s tem ne varujemo. Ekološko je zadeva zelo sporna," poudarja Žibert in pristavlja, da je poleg dviga nivoja vode za tri metre problem tudi hlevski gnoj, ki za podtalnico ni sprejemljiv. "Voda zaliva celotno področje hipodroma. Domačini glasno razmišljamo o tem, kako bi spremenil dosip hipodroma, razmišljamo tudi o tem, kakšno vlogo ima dvigovanje ramp na Savi," še pravi Žibert, ki meni, da bi morale pristojne in strokovne službe prevzeti odgovornost ter krajanom podati odgovore. "Sprememba eko sistema namreč zajema večkilometrski pas, v katerega pademo tudi mi. In seveda nas zanima, kaj vse to skupaj pomeni, za prihodnost našega kraja, našega Krškega polja," zaključuje Žibert.

S problematiko zalivanja hipodroma na HESS (Brežice) po naših podatkih niso seznanjeni. Pojasnili so tudi, da je akumulacijski bazen HE Brežice gradilo podjetje Infra d.o.o., isto podjetje pa izvaja tudi monitoringe podtalnice.

So pa s problematiko seznanili župana občine Krško, mag. Mirana Stanka, ki pravi, da so dvig vode zaznali že pred dvema tednoma z otoplitvami: "Na merilnih mestih na Krškem polju je bil konkreten dvig talne vode in na to smo takoj opozorili podjetje Infra d.o.o., ki je bilo investitor akumulacijskega bazena HE Brežice," je za Radio Krka pojasnil Stanko.

Odgovorno podjetje si pred obstoječo problematiko ne zatiska oči. Vodja projekta HE Brežice Anton Vetriha je namreč pojasnil, da so na omenjenem območju bivše gramozne jame v vasi Brege, kjer se nahaja hipodrom s pripadajočimi objekti, opazili, da prihaja do povečane razmočenosti površin in zaplavitve, situacijo na terenu pa so si tudi ustrezno ogledali in dokumentirali.

Vetriha ob tem še pojasnjuje, da območje hipodroma v Bregah leži izven načrtovanega vplivnega območja DPN za HE Brežice. "Ugotavljamo, da v planih in potrjenih dokumentih nimamo načrtovanih posegov ali aktivnosti na območju hipodroma Brege, tako ne v obsegu izgradnje ureditev, kot tudi ne v obsegu odstranjevanja morebitnih negativnih vplivov kot posledice izgradnje ureditev na območju DPN za HE Brežice," pravi in pristavi, da se na območju že izvajajo meritve talnih voda. Opazili so piezometre, ki pa niso v pristojnosti podjetja INFRA d.o.o., zato meritve niso del opazovanj delovanja akumulacijskega bazena HE Brežice. "Pojav povišanja zalednih voda in negativni vpliv teh bomo nadalje podrobneje spremljali v sklopu aktivnosti akumulacijskega bazena HE Brežice ter pridobili podatke o minulem stanju na obravnavanem območju," še dodaja in napoveduje, da bodo po pridobitvi in analizi podatkov podali mnenje na obravnavano stanje. "Iz analize pridobljenih podatkov bomo lahko pripravili tudi morebitne potrebne sanacijske ukrepe in predloge za omilitev negativnih vplivov zalednih voda. O aktivnostih bomo sprotno obveščali koncedenta MOP, kot tudi predstavnike lokalne skupnosti," je zaključil Vetriha.