koronavirus, london Svet24.si

Vzpodbudne novice iz Izraela: Pfizerjevo cepivo ...

Greta Beccaglia Svet24.si

VIDEO: Pljunil v dlan in jo udaril po zadnjici. To...

oxford, streljanje, strelski-pohod Svet24.si

FOTO in VIDEO: Masaker na ameriški šoli ...

jezus janez jansa pf ukom Reporter.si

Ali se bodo danes poslanci NSI odločili za Jezusa...

20210604-01063296 Necenzurirano

Vizjak bi imel za šefa Triglavskega narodnega ...

magnifico Odkrito.si

Magnifico: To je zato, ker sem lep ...

grilc Ekipa24.si

Sporočilo žene, ki TRGA SRCE: Smrt slovenskega ...

Novice Brežice

AVDIO&FOTO: Brežiški mestni promet prilagojen osebam z zmanjšano mobilnostjo

Piše: Občina Brežice

Čas objave:
12.03.2020 13:02

V sklopu mestnega prometa v Brežicah je včeraj prvič zapeljal novi nizkopodni avtobus z rampo za invalide, ki pomembno izboljšuje dostopnost javnega potniškega prometa za osebe z zmanjšano mobilnostjo.

Po besedah župana Občine Brežice Ivana Molana s tem občina uresničuje enega od ciljev celostne prometne strategije. Direktor izvajalca avtobusnih prevozov, podjetja Integral Brebus Brežice d.o.o, Jože Baškovič je dejal, da je nova pridobitev tudi za podjetje izjemnega pomena, saj gre za prvo vozilo v floti, ki omogoča samostojen vstop gibalno oviranim osebam.

brežiški-mestni-promet-prilagojen-osebam-z-zmanjšano-mobilnostjo, avtobus, avtobusna-postaja
Brežiški mestni promet prilagojen osebam z zmanjšano mobilnostjo
Foto: Občina Brežice

Občina Brežice je leta 2017 sprejela Celostno prometno strategijo s katero trajnostno načrtuje promet na območju občine za obdobje petih let, pri tem pa poudarja tako reševanje prometne problematike kot zmanjšanje negativnih učinkov prometa na okolje. V ospredje postavlja predvsem pešačenje, kolesarjenje in javni potniški promet, strategija pa določa tudi pet stebrov razvoja prometa v prihodnosti, to so hoja, kolesarjenje, javni potniški promet, optimizacija uporabe osebnih avtomobilov in trajnostno načrtovanje ter ozaveščanje.

V preteklosti je občina poleg urejanja kolesarskih stez in pločnikov kot del uresničevanja ukrepov prometne strategije uvedla tudi avtomatizirani javni sistem izposoje 32 koles Bržkolo, za katerega je pridobila sofinancerska sredstva Ministrstvo za infrastrukturo.

brežiški-mestni-promet-prilagojen-osebam-z-zmanjšano-mobilnostjo, avtobus, avtobusna-postaja
Brežiški mestni avtobus
Foto: Občina Brežice

V letu 2018 je s 3. septembrom je pričel v Brežicah na pobudo občanov voziti mestni avtobus na dveh linijah kot študijski projekt mestnega avtobusnega prometa v okviru Celostne prometne strategije za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Poskusni projekt je pokazal upravičenost nadaljevanja mestnega prometa, zato je bila konec leta 2019 sklenjena dveletna koncesijska pogodba za izvajanje izbirne gospodarske javne službe linijski prevozi v mestnem prometu. Vrednost pogodbe znaša 170.000 evrov.

Mestni prevoz poteka po dveh linija - modra linija na progi od avtobusna postaja-Trnje-Občina-Cesta bratov Milavcev (14 postajališč) in zelena linija na progi Intermarket-avtobusna postaja-Trnje-pokopališče-Občina (18 postajališč). Ker so številni uporabniki mestnega javnega prometa šoloobvezni otroki je v času poletnih počitnic vozni red prilagojen.

Vrednost enkratne vozovnice znaša 0,50 evrov, za otroke do šestega leta pa je prevoz brezplačen. Podatkov iz obdobja od novembra 2019 do februarja 2020 kažejo, da se mesečno beleži povprečno 1.505 vstopov potnikov oz. povprečno 72 vstopov na dan ob delavnikih.

Župan Ivan Molan o mestnem linijskem prometu marec 2020