zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Senovo

FOTO: Breznikarjevi in Gorencu veliki znak KS Senovo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.02.2016 10:44

V domu XlV. divizije na Senovem je v petek potekala osrednja proslava praznika Krajevne skupnosti Senovo in kulturnega praznika, na kateri so podelili priznanja najbolj zaslužnim krajanom in je posvečen legendarnemu pohodu XIV. divizije.

Na svoji poti so enote XIV. divizije v noči na 10. februar 1944-tega leta napadle nemško postojanko in uničile naprave v premogovniku. Spominu na ta dogodek na Senovem praznujejo krajevni praznik. Slavnostna govornica Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, se je borcev spominjala kot »bojevnikov luči«. »Ti so doprinesli temu, da Senovo svoj praznik posveča njihovemu imenu in spominu nanje«, je poudarila.

»Sam sem na svoje delo in delo naših svetnikov ponosen, saj smo tudi v preteklem letu uspeli realizirati večino projektov in zadanih ciljev«, je med drugim povedal Vlado Grahovac, predsednik Krajevne skupnosti Senovo. »Obnovili smo cesto Beli pesek – Mlake, dokončali izgradnjo centra za mete na Jalovišču, kjer uspešno deluje Atletska šola Primož Kozmus, sanirali smo plazove na Bohorju pri Bivaku in na Reštanju, asfaltirali smo cesto na Jevši pri spomeniku, sofinancirali smo zunanjo ureditev pri blokih na Titovi 118, 120 ter na Trgu rudarjev 3, na Delavski ulici 6 in 8 smo asfaltirali parkirišče in uredili igrišče za otroke, zgradili razsvetljavo na gasilskem poligonu v Stranjah«.

Nagrajencem in krajanom je ob prazniku čestital tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko, slavnostna govornica Vlasta Nussdorfer pa se je ozrla v zgodovino Senovega in povedala: »Imate vse, kar imajo veliki!« Dotaknila se je pravic delavcev: »Človek je najvišja vrednota in ne profit za vsako ceno ali kapital!« Kot je dodala, se žal v 21. stoletju ljudstva bojujejo za preživetje, ter se ozrla na begunsko krizo. »Vsak človek šteje, saj smo vendar ljudje, to ste znali in še vedno cenite v vašem kraju«, je poudarila Vlasta Nussdorfer.
Priznanja krajevne skupnosti so letos prejeli: Anton Salmič, Zlatko Gabrič, Tatjana Umek, Alojz Jazbec, priznanje z znakom KS Senovo pa Ivan Šturbej, Tatjana Uduč in Aktiv podeželskih žena Sveti Anton. Priznanja z velikim znakom KS Senovo sta prejela Anton Gorenc za dolgoletno glasbeno ustvarjanje tako v pihalnem orkestru kot pri ansamblu Brodniki, zadnja leta je tudi uspešen zborovodja senovških upokojencev, in Anica Breznikar za skoraj 60-letno gledališko ustvarjanje v različnih vlogah - od igralke do režiserke.

Prešernovi plaketi Zveze kulturnih društev Krško sta na osrednji občinski proslavi v počastitev slovenskega kulturnega praznika prejela dva člana senovskih društev, in sicer bronasto Maša Žveglič Poljšak, srebrno pa Janez Kranjc, ml.

Praporščaki so v okviru prireditve skupaj s predstavniki združenja Zveze borcev za ohranjanje vrednot NOB položili venec na partizansko obeležje.

Kulturni program, ki ga je režirala Tatjana Uduč, povezovali pa Tatjana Uduč in Vlasta Moškon, so sooblikovali: Osnovna šola XIV. divizije Senovo, Mešani pevski zbor Društva upokojencev Senovo ter Pihalni orkester, folklorna in recitatorska skupina DKD Svoboda Senovo. Za pogostitev so poskrbeli člani in članice Turističnega društva Senovo, Društvo malih vinogradnikov Kališovec ter Aktiv podeželskih žena Sv. Anton.