zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Črnomelj

FOTO: Češki čebelarji na obisku

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.05.2013 11:36

Belo krajino je včeraj obiskala skupine čebelarjev iz Češke. Belokranjski čebelarji so jih sprejeli v črnomaljski vinski kleti, kjer jih je pozdravila tudi županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Za tem so si z zanimanjem ogledali VDC Črnomelj, kjer je Čebelarsko društvo Črnomelj s pomočjo občine Črnomelj postavilo šolski čebelnjak za katerega vzorno skrbijo varovanci te ustanove. Navdušeni so bili pri ogledu delavnic nad številnimi izdelki, ki jih ustvarjajo, mnogi med njimi pa so odkar skrbijo za čebele povezani ravno s čebelami.

Sledil je ogled Belokranjske čebelarske učne poti v Žuničih. Morda sama vsebina za čebelarje, ki se spoznajo na življenje čebel ni toliko zanimiva, zanimiv pa je vsekakor način kako so čebelarji uspeli spraviti takšen projekt pod streho. Glede na zanimanje in število posnetih fotografij se ne bi čudili, če bo kaj podobnega zagledalo luč sveta tudi pri kolegih v Češki. Predstavili smo seveda tudi druge projekte kot je mednarodno ocenjevanje medu in rodovniška vzreja čebeljih matic na plemenilni postaji Rog-Ponikve. Sledilo je še družabno srečanje in ogled turističnega čebelarstva Pavlin v Semiču.

Na videz je šlo pri tem dogodku zgolj za turistični obisk, vendar to ne drži povsem. Ob takšnih srečanjih se z izmenjavo mnenj in izkušenj vedno porodi kakšna nova ideja. Največja škoda pa bi bila, če bi se ogradili s plotovi, bili zadovoljni s tem kar imamo, skrivali svoje znanje in ne videli stvari onkraj občinskih meja. Pomembno je, da smo vedno korak pred drugimi in da drugi sledijo našim realiziranim idejam. Da smo uspešni kažejo tudi prejeti nazivi, kot je npr. zadnji, ki ga je prejela občina Črnomelj za čebelam najprijaznejšo občino v letu 2012. Vse to pa je tudi dobra podlaga, da nas obišče še več kolegov, kar pa v teh kriznih časih lahko pomeni tudi skromen košček kruha in prispevek k večji turistični prepoznavnosti Bele krajine.



Mojca Čemas Stjepanovič o dogodku