Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

Foto: Comenius »Homo Economicus« v Brežicah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.10.2012 21:48

Na ekonomski in trgovski šoli Brežice je pretekli teden potekal projektni sestanek partnerskih šol iz Španije, Litve, Belgije, Grčije, Finske, Romunije in Turčije.

V okviru evropske akcije Comenius ETrŠ Brežice sodeluje v projektu »Homo Economicus«, katerega cilj je, da dijaki dobijo odgovore na naslednja vprašanja; kako se potrošniške navade razlikujejo med državami; zakaj so cene med državami različne; kaj je inflacija in kako vpliva na kakovost našega življenja; kako jo izračunamo; zakaj je danes težko najti službo in katere kompetence iščejo delodajalci?

V petih dneh projektnega sestanka so pripravili veliko aktivnosti.

V ponedeljek so sprejeli udeležence v Hostlu Brežice in jim pripravili slovensko večerjo. Spoznali so tradicionalno hrano od goveje juhe, kranjske klobase do potice in štrukljev. Pri pripravi jih je vodil znani gostilničar Srečko Kunst iz Bistrice ob Sotli. Pokazal jim je pripravo kopuna v omaki. Njegov lik je vnesel pridih domačnosti in tipične slovenske gostoljubnosti.

Torek so preživeli na šoli kjer so sprejeli goste s slovensko pesmijo in narodnim plesom. Sledila je predstavitev vseh sodelujočih šol, nakar so dijaki izvedli delavnice namenjene primerjavi preživljanja prostega in nakupnih navad. Zvečer so se družili učitelji ob zvokih kitare v Viteški dvorani gradu Brežice.


Sreda je potekala v znamenju ogledov. Najprej so obiskali Ljubljano in se z vzpenjačo povzpeli na grad, nato pa je sledilo raziskovanje mestnega jedra. Dijaki so pripravili delovne liste z raznimi nalogami povezanimi z znamenitostmi mesta: dijaki partnerskih šol so odkrivali le-te skozi legende, pogovore z mimoidočimi in celo s petjem in recitiranjem pesmi. V popoldanskem času so imeli predavanje na Statističnem uradu RS, kjer so dobili podatke o tem kako poteka računanje inflacije na ravni države ter kakšna je razlika med potrošniškimi navadami nekoč in danes.

V četrtek so dijake razdelili v skupine, kjer so imeli nalogo izdelati bilten srečanja, ugotoviti kakšne so razlike v cenah med brežiškimi trgovinami in izdelati anketni vprašalnik potrošniških navad mladostnikov. Vsaka skupina je vključevala dijake z vseh sodelujočih držav. Hkrati so imeli učitelji evalvacijsko delavnico. Organizirali so tudi tiskovno konferenco, kjer sta koordinatorici projekta na ETrŠ Brežice ga. Mojca Tomažin in Elena Mlakar predstavili dosedanje delo na tem področju in pomen sodelovanja v projektih. Projekti so idealna možnost za medpredmetno povezovanje in timsko delo, hkrati pa pripomorejo k ozaveščenosti o kulturni raznolikosti in premagovanju stereotipov, v kar verjame tudi ravnatelj, g. Martin Šoško, ki vedno najde posluh za tovrstno delo na šoli. V nadaljevanju so dijaki predstavili izdelke, ki so nastali v okviru delavnic. Večina partnerjev se je poslovila, tri šole pa so v petek obiskale Bled in sotesko Vintgar.

 Vsem je bilo v zadovoljstvo in veselje, da so navezali nova prijateljstva in ob tem pridobili tudi nekaj konkretnih delovnih izkušenj.