mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško, Črnomelj

FOTO: Dan brez avtomobila so obeležili tudi v Krškem in v Črnomlju

Piše: Občina Krško, Občina Črnomelj

Čas objave:
22.09.2018 12:00

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so včeraj tradicionalni dan brez avtomobila obeležili v starem mestnem jedru Krškega na Cesti krških žrtev ter na Hočevarjevem trgu.

Najmlajši iz krških vrtcev in osnovnih šol, ki jih je uvodoma pozdravila podžupanja občine Krško Ana Somrak, so na ulici ustvarjali, prisluhnili pravljici Kulturnega društva Fabularij, spoznali delo ekip nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Krško in redarjev Skupnega prekrškovnega organa ter policije, sodelovalo je tudi Športno društvo Posavje in Kolesarski center Krško – Sevnica.

137594_DSC2178.JPG
Dan brez avtomobila se je v Krškem odvil na Hočevarjevem trgu
Občina Krško

Opoldne so se nekoliko starejši učenke in učenci krških osnovnih šol z učitelji zbrali na Hočevarjevem trgu, kjer so jih na krajši slovesnosti pozdravili župan občine Krško mag. Miran Stanko, ki je spregovoril o pridobitvah in nadaljnjih načrtih s področja trajnostne mobilnosti ter se zahvalil vsem, ki so sodelovali v projektu, koordinatorka projekta Evropski teden mobilnosti (ETM) mag. Romana Pečnik, ki je predstavila nekatere aktivnosti, ki še potekajo skozi leto v občini Krško, kot sta projekta PešBus in BiciVlak, ter evropska koordinatorka ETM na ministrstvu za infrastrukturo mag. Polona Demšar Mitrovič, ki je pozdravila pester in bogat program ter številne ukrepe, ki jih Občina Krško vsako leto izvede na področju trajnostne mobilnosti.

137571_DSC2108.JPG
Risanje
Občina Krško

137574_DSC2114.JPG
Predstavitev policijske dejavnosti v Krškem
Občina Krško

Slovesnost, ki jo je vodila Katarina Prelesnik, so s kulturnim programom obogatili člani vokalne skupine Epiphany.

137595_DSC2183.JPG
vokalna skupina Epiphany
Občina Krško

DOGAJALO PA SE JE TUDI V ČRNOMLJU

V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2018, Projekta upravljanja mestnih središč in mednarodnega projekta Snapshots from the borders se je na parkirišču pri Črnomaljskem gradu odvijal celodnevni dogodek s cilji spodbujanja trajnostne mobilnosti, obuditve mestnega jedra, kot tudi širjenja informacij o spodbujanju oblikovanja ustreznih politik na lokalni, nacionalni in evropski ravni za rešitve migracij.

Igraj se na parkirišču.JPG
Igraj se na parkirišču
Foto: Občina Črnomelj

Trg je bil nekoč prostor druženja, trgovanja in središče pomembnih prireditev in z današnjim dogodkom smo to ponovno uresničili. Parkirišče pri Črnomaljskem gradu je za en dan dobilo večji pomen in postalo prostor za druženje, igro in izobraževanje.

Predstava Cepetavček.JPG
Predstava Cepetavček v občini Črnomelj
Občina Črnomelj

V dopoldanskem času se je odvila že 1667 vaja, ki jo je izvedlo društvo Šola zdravja. V jutranjih urah smo se v PARK(iriščni) telovadnici razgibali in se pripravili na obisk več kot 560 otrok iz Vrtca Otona Župančič Črnomelj, OŠ Mirana Jarca, OŠ Loka, OŠ Dragatuš, OŠ Stari trg ob Kolpi, OŠ Vinica in OŠ Milke Šobar-Nataše. Ker so ob tednu mobilnosti otroci in šolarji pridno izvajali aktivnosti na temo trajnostne mobilnosti, so si ogledali otroško predstavo in na koncu od županje Mojce Čemas Stjepanovič prejeli razne igre, kolesarske čelade in zahvalo za njihov neprecenljiv prispevek k lepši prihodnosti.

Nagovor županje.JPG
Nagovor županje občine Črnomelj
Občina Črnomelj

V popoldanskem času je potekal PARK(iriščni) BAZAR, kjer so potekale različne aktivnosti v sklopu stojnic. Otroke je razveselila še ena otroška predstava in različne animacijske aktivnosti, saj je PARK(irišče) za en dan postalo IGRIŠČE. V večernih urah se je prireditev preobrazila v PARK(irišče) GLASBE, kjer so nastopili Godba Črnomelj, Viviana Kukar in Andrej Bajuk ter kvartet Kvatropirci.

Predstava Indijanci v deželi miru.JPG
Predstava Indijanci v deželi miru
Občina Črnomelj

Z namenom spodbujanja trajnostne mobilnosti v občini Črnomelj se je veliko občank in občanov odločilo parkirati v Poslovni coni Majer in se na prireditev sprehodilo peš, nekateri pa so se udeležili tudi sprehoda »Korak s korakom ob Lahinji«. Za opravljen sprehod in parkiranje izven mestnega jedra so na stojnici Občine Črnomelj prejeli simbolično darilo. 

Varna vožnja s kolesi.JPG
Varna vožnja s kolesi v Črnomlju
Občina Črnomelj