tilen artac Svet24.si

Tilen Artač: "Ni samo Šarec igralec, vsi so!"

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Nicole Scherzinger Svet24.si

FOTO: 41-letna Nicole v objemu nekaj let ...

Aleksandra Pivec Svet24.si

VIDEO: Gladka zmaga Aleksandre Pivec, Karl Erjavec...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

anita Njena.si

Anita po lepotnem popravku blesti od sreče

meghan markle, princ harry Njena.si

Kraljica odločila, Harry in Meghan brez kraljevih...

Novice Cerklje ob Krki

FOTO: Dan letalstva v Cerkljah ob Krki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.01.2013 12:31

V vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki so dopoldne s postrojem pripadnikov brigade zračne obrambe in letalstva počastili dan slovenskega vojaškega letalstva.

Najzaslužnejšim pripadnikom letalskih enot so izročili priznanja, zlati znak Brigade zračne obrambe in letalstva sta prejela polkovnik Branko Rek in major Rudolf Velnar. Kulturni program sta obogatila pihalni kvintet Orkestra Slovenske vojske in kantavtor Peter Dirembek. Zaradi megle je odpadel letalski program.

Današnji osrednji govornik je bil namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadir Andrej Osterman.

Kot je ob slovesnem postroju pripadnic in pripadnikov brigade zračne obrambe in letalstva povedal Osterman, so slovenske letalske enote lani opravljale utečene naloge. Sodelovale so še pri nalogah zaščite in reševanja v gorah, zagotavljale podporo Slovenski vojski pri usposabljanju v domovini in tujini ter sodelovale v mednarodnih enotah, predvsem na Kosovu.

Tudi letos bo njihovo delo obsegalo vse našteto, letalski sestav Slovenske vojske pa bo letos - enako kot vse slovenske vojaške strukture - dosegla določena reorganizacija, s tem, da se bo povečal obseg operativnega dela in zmanjšalo delo v poveljstvih, je napovedal.

Ob omejenih finančnih virih glede opreme tudi letos ne bodo dobili kakšnih večjih zmogljivosti, razen vladnega letala Falcon, katerega vpis v register vojaških plovil predvidoma pričakujejo februarja, je nadaljeval brigadir.

Glede varčevanje je še zagotovil, da Slovenska vojska v največjem možnem obsegu izvaja vse varčevalne ukrepe, pri tem pa njeno zagotavljanje varnosti letenja oz. njene nujne dejavnosti ostajajo neokrnjene, je še povedal Osterman.

Po podatkih ministrstva za obrambo so v ljubljanski in mariborski stotniji, ki so ju pod okriljem enot generala Rudolfa Maistra ustanovili 14. in 15. decembra leta 1918, leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva.

Ljubljanska letalska stotnija je svoj prvi bojni polet s tremi dvosednimi letali opravila 12. januarja 1919, pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič, ki sta poletela na izvidniški polet na Koroško, pa sta takrat mitraljirala avstrijske enote.

Slovensko vojaško letalstvo je danes sestavni del brigade zračne obrambe in letalstva, razdeljeno pa je na 15. helikopterski bataljon, letalsko šolo, 107. letalsko bazo in letalsko tehnično enoto, katerih matično mesto je cerkljansko letališče oz. tamkajšnja Vojašnica Jerneja Molana.

V sestavi helikopterskega bataljona imajo osem večnamenskih helikopterjev Bell-412, štiri večnamenske transportne helikopterje AS 532 AL Cougar, dve transportni letali Pilatus PC-6 Turboporter in transportno letalo L-410 Turbolet, letalska šola pa premore štiri helikopterje Bell-206 Jet Ranger, dve letali Zlin 143L, osem letal Zlin 242L ter 11 letal Pilatus PC-9/9M.

Andrej Osterman, namestnik načelnika Generalštaba SV