kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Dan odprtih vrat Šolskega centra Novo mesto

Piše: Šolski center Novo mesto

Čas objave:
06.11.2019 14:41

Šolski center Novo mesto je največja izobraževalna ustanova s področja srednjega in višjega šolstva v Sloveniji in v šolskem letu 2019/2020 je v vzgojno-izobraževalni proces vključenih skoraj 5000 dijakov, študentov in udeležencev izobraževanja odraslih.

dan-odprtih-vrat-šolskega-centra-novo-mesto, šolski-center-novo-mesto
Dan odprtih vrat Šolskega centra Novo mesto
Foto: Klemen Verček

Sodelovanje z mladimi, nudenje vzgojnih in strokovnih vsebin poteka v sklopu njihovega zavoda že več kot tri desetletja. 3130 dijakov je tem šolskem letu vključenih v redno srednješolsko izobraževanje Srednje strojne šole, Srednje elektro šole in tehniške gimnazije, Srednje zdravstvene in kemijske šole ter Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole in na vseh šolah dijakom pomagajo, da odkrijejo tista področja, na katerih so nadpovprečni ter jih vodijo, da ta področja razvijajo naprej in si tako pridobijo znanja in razvijejo spretnosti, ki jim bodo omogočile kakovostno zaposlitev ter s tem večale možnosti za kakovostno in srečno življenje.

dan-odprtih-vrat-šolskega-centra-novo-mesto, šolski-center-novo-mesto
Dan odprtih vrat Šolskega centra Novo mesto
Foto: Klemen Verček
V letošnjem šolskem letu imajo tudi kar nekaj novosti, saj prvič izvajajo program tehnik mehatronike, v vajeniški obliki pa prvič izvajajo programa mehatronik operater in zidar. Veliko število njihovih dijakov tudi nadaljuje šolanje in v terciarno izobraževanje se lahko dijaki, ko končajo srednješolsko izobraževanje, vključijo že znotraj njihovega zavoda na Višji strokovni šoli, ki redno in izredno ponuja različne programe: Strojništvo, Elektroniko, Varstvo okolja in komunale, Logistično inženirstvo, Informatiko, Lesarstvo, Kozmetiko, z letošnjim študijskim letom pa so začeli izvajati tudi program Mehatronike. Možnost nadaljnjega izobraževanja po vertikali navzgor znotraj njihovega zavoda je tako ena od njihovih velikih prednosti.

dan-odprtih-vrat-šolskega-centra-novo-mesto, šolski-center-novo-mesto
Dan odprtih vrat Šolskega centra Novo mesto
Foto: Klemen Verček

V času, ko trgu dela primanjkuje visoko izobraženega kadra s področja tehnike, je program tehniške gimnazije najbolj aktualen, kajti dijaki tukaj poleg osnovnega splošnega znanja pridobijo tudi zadosti podlage s strokovnih področij strojništva, gradbeništva, elektrotehnike ali računalništva, da se lahko učinkovito in hitro vključijo v katerikoli program s področja tehnike ali naravoslovja v terciarnem izobraževanju.

Utrinek njihovega dela lahko pobližje spoznate na dogodku Dneva odprtih vrat, ki bo letos potekal v sredo, 13. 11. 2019, od 11. do 17. ure. Namenili smo vam čas, ko lahko dijake sami vprašate o kvaliteti šolanja pri nas, o izpolnjevanju njihovih pričakovanj ter o počutju na našem šolskem centru.

Na Šolskem centru Novo mesto izobražujejo za poklice, ki so iskani in bodo iskani tudi v prihodnje, zato je tesno sodelovanje z delodajalci temelj njihovega nadaljnjega razvoja in usmeritve. Vedno znova se odzivajo na njihove potrebe in jih vključujejo v pripravo in posodobitev izobraževalnih programov ter z njimi – več kot 300 jih je, sodelujejo tudi pri izvedbi praktičnega usposabljanja z delom in na mnogo drugih področjih. Dijake in študente vključujejo tudi v projekte, kot so mednarodne izmenjave dijakov in študentov, projekti razvoja podjetništva in startupov za mlade in podobno. Pozornost namenjajo tudi zaposlenim in njihovemu stalnemu profesionalnemu razvoju in ozaveščenosti s strategijo šole, ki jo odlikuje prožnost v sledenju sprememb, ki jih narekuje gospodarstvo. Z dobro kadrovsko zasedbo, kvalitetnim poučevanjem, sledenjem potrebam lokalnega okolja in gospodarstva, dobrim sodelovanjem s starši in nenehnim sledenjem novostim si gradijo temelj, na katerega naslanjajo tudi svojo prihodnost.

dan-odprtih-vrat-šolskega-centra-novo-mesto, šolski-center-novo-mesto
Dan odprtih vrat Šolskega centra Novo mesto
Foto: Klemen Verček

Vse izkušnje, znanje in spretnosti prenašajo na dijake in študente, za katere verjamejo, da bodo upravičili na vseh nivojih poklic, za katerega se šolajo. In to je njihovo upanje, da bo svet v prihodnosti zato še boljši. Postanite del tega upanja tudi vi. Dobrodošli k njim, vrata zavoda s predstavitvami vseh programov odpiramo tokrat za vas, osnovnošolci. Vabljeni tudi starši, da se prepričate, da lahko z izbiro njihovih programov svoje mlade predate v varne roke.