sophie, vibrator Svet24.si

Mladi mamici se je vibrator zataknil v zadnjici

matej periš Svet24.si

Analiza DNK potrdila očetove besede: "Matej je ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

slovenija Ekipa24.si

Posnetek iz slačilnice v javnosti! Slovenke ...

Anela Šabanagić Odkrito.si

Srčna izbranka Lada Bizovičarja pokazala, kako ...

doncic pivo Ekipa24.si

Dončić pil pivo na dan tekme z Warriorsi? ...

Novice Adlešiči

FOTO: Dan odprtih vrat v Šokčevem dvoru

Piše: R.K.

Čas objave:
25.05.2021 09:35

24. maja obeležujemo Mednarodni dan naravnih parkov. Ta termin obeležuje trenutek ko so bili leta 1909 v Skandinaviji ustanovljeni prvi narodni parki. Temu so kmalu sledile tudi druge evropske države, na območju Slovenije pa so bili prvi koraki k zaščiti narave narejeni v '20-ih letih prejšnjega stoletja.

V Sloveniji naravni parki predstavljajo najvrednejše dele slovenskega ozemlja. Na območju države imamo registriran 1 narodni park, 3 regijske, 46 krajinskih parkov, 66 naravnih rezervatov in več kot 1.200 naravnih spomenikov in ogromno množico naravnih vrednot. To vse skupaj obsega 13 odstotkov slovenskega ozemlja. Poleg tega ima Slovenija še 2 geoparka, nekaj botaničnih vrtov in 144 spomenikov oblikovane narave.

dan-odprtih-vrat-v-šokčevem-dvoru
Dan odprtih vrat v Šokčevem dvoru
KP Kolpa

V Krajinskem parku Kolpa so tokrat praznovali že štirinajstič. V Šokčevem dvoru so se obeleževanja lotili nekoliko bolj previdno zaradi strogih zahtev po varovanju zdravja in preprečevanja širjenja covid-19. Vseeno pa so se obiskovalcem predstavili ponudniki hrane in izdelkov domače in umetnostne obrti, JZ KP Kolpa pa je s partnerji v različnih projektih predstavil tudi potek teh projektov in njihove rezultate. Posebna pozornost je veljala predstavitvi CLLD projekta v okviru LAS DBK – Zakladi Bele krajine, ki je v večjem delu že realiziran, v celoti pa bo zaključen konec leta.

dan-odprtih-vrat-v-šokčevem-dvoru
Dan odprtih vrat v Šokčevem dvoru
KP Kolpa

Celotni dogodek je popestrila umetnica Zvezdana Novaković – ZveN, ki so se ji pridružile tudi domače pevke; prav tako pa tudi kolesarji društva starodobnikov Torpedo. Kot vedno, pa je dogodek pomemben tudi zaradi druženja uprave parka z deležniki še posebno Žuničani. Prav tega je v zadnjem letu dni zaradi posebnih pogojev dela primanjkovalo.