atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

FOTO: Dan Srednje zdravstvene in kemijske šole

Piše: Šolski center Novo mesto /oglasno sporočilo/

Čas objave:
26.12.2019 00:01

Na Srednji zdravstveni in kemijski šoli, ki je del Šolskega centra Novo mesto, so v torek, 10. 12. 2019, dijaki in zaposleni obeležili dan zdravstvene šole. Datum ni bil izbran naključno, saj gre za obletnico rojstva Marije Tomšič, ki je bila prva šolana medicinska sestra na Dolenjskem in je v zdravstveni negi bolnika izobrazila več generacij mladih deklet ter postavila temelje srednje zdravstvene šole v Novem mestu.

Ta je začela v dolenjski prestolnici delovati leta 1963 in od takrat neprekinjeno deluje. Kakšen je šolski utrip danes, pa so dijaki in zaposleni želeli predstaviti tudi širši okolici, saj gre vendarle za šolo, na kateri se je zdravstvene stroke v vseh teh letih izučilo več tisoč mladih.

Najprej so se vsi dijaki zdravstvenih programov, ponosno oblečeni v bele uniforme, zbrali za skupno fotografiranje s svojimi razredniki, učitelji stroke in vodstvom šole (1). Nato je na glavnem hodniku sledila predstavitev nekaterih dejavnosti, ki potekajo na šoli. Dijaki so na stojnicah predstavili projekte, ki popestrijo njihov šolski vsakdanjik; ekipa Zdrave šole (2) je osveščala o škodljivih posledicah kajenja in pozivala k opuščanju te razvade ter predstavila projekt Dan brez telefona, E-medica letos sodeluje pri projektu Zmigaj se, ki spodbuja telesno gibanje, na stojnici Evrošole so pripravili nagradni kviz, kjer so sodelujoči preverili svoje znanje o evropskih prestolnicah in znamenitostih, prostovoljci pa so predstavili svoje delo v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer letos obeležujejo 15 letnico delovanja. Na hodniku se je odvijalo tudi zabavno športno tekmovanje v sklecah (3) na katerem sta zmagala dijaka Pika Ferkolj in Alhaji Stojko Saliu (4). Ena najbolj obiskanih dejavnosti med dijaki je bil gotovo foto kotiček. Tu so se dijaki fotografirali za Instagram, saj je potekala nagradna igra za najboljšo fotografijo (5). To je osvojil Alhaji Stojko Saliu, nagrado za najbolj izvirno fotografijo pa je prejel Tim Baumkirher. Zaposleni na šolskem centru in obiskovalci pa so se ustavljali predvsem pri dijakih, ki so merili vitalne funkcije (krvni sladkor, holesterol, ITM in arterijski krvni tlak) (6).

Bodoči zdravstveniki in medicinske sestre so prijazno in profesionalno izvedli meritve ter »paciente« seznanili z rezultati in mejnimi vrednostmi (7). Šolo je obiskalo tudi precej stanovalcev iz neposredne okolice šolskega centra, saj so bili povabljeni, da se seznanijo z delom dijakov ter spoznajo, kaj se v njihovi bližini dogaja. Še posebej, ker je na šolskem centru kar 8 defibrilatorjev (8), 2 izmed njih pa sta dostopna tudi zunaj stavbe in sta tako na razpolago bližnjim krajanom, uporabnikom športnega igrišča in mimoidočim, če bi potrebovali pomoč. Da bi bilo čim več ljudi seznanjenih, kje vse se defibrilatorji nahajajo, so potekali vodeni ogledi vseh osmih postaj AED. Prav tako pa so se lahko vsi zainteresirani udeležili vodenih ogledov strokovnih kabinetov zdravstvene nege, kjer so dijaki prikazali postopke oživljanja ter namestitve poškodovanca v stabilen bočni položaj (9 in 10). Vseskozi pa so na hodniku med odmori dijaki navduševali vse prisotne z glasbenimi nastopi, ki so še dodatno popestrili vzdušje (11).

Dan zdravstvene šole se je zaključil v obliki okrogle mize (12), ki so se je ob ravnateljici Damjani Papež in direktorju Mateju Forjanu udeležili tudi predstavniki Splošne bolnišnice Novo mesto, krajevnih skupnosti Šmihel in Drska, dijaškega doma, Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Fakultete za zdravstvene vede ter domov starejših občanov iz Novega mesta, Kočevja in Sevnice. Ravnateljica je v nagovoru poudarila, da trenutno vlada veliko pomanjkanje medicinskega kadra ne samo v Novem mestu in Sloveniji, temveč v celotni Evropi, zato je še pomembneje, da na šoli skrbno in odgovorno vzgajajo bodoče zdravstvene delavce. Direktor pa je pojasnil, da so takšni dogodki zelo pomembni tudi z vidika promocije zdravstvenih poklicev, saj želijo pritegniti čim več mladih, da bi se odločili za ta plemeniti poklic. Prisotnim sta nato pomočnica ravnateljice Katja Hrovat in organizatorica PUD Vida Novinec predstavili šolo, praktično usposabljanje pri delodajalcih in sodelovanje z lokalno skupnostjo. Okrogla miza se je nadaljevala s pobudami in izmenjavo mnenj ter tako konstruktivno zaključila nadvse uspešno izveden dan. Marija Tomšič bi bila zagotovo ponosna na svojo zapuščino.
Dogodke je strnila Katja Kržičnik Žekš