palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Veliko Mraševo

FOTO: Dan tehnike, odprli II. fazo namakalnega sistema Kalce-Naklo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.07.2015 07:36

V Velikem Mraševem in Brodu pri Podbočju pri Krškem danes poteka prireditev Dan tehnike Krško 2015 - pridelava, namakanje in promocija zelenjave. Začeli so jo z odprtjem drugega dela namakalnega sistema Kalce-Naklo in nadaljevali s prikazom najsodobnejše kmetijske tehnike za pridelavo zelenjave na prostem ter v zavarovanih prostorih.

Po podatkih prirediteljev krškega dneva tehnike, Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, krške občine in drugih, se predstavljajo glavni ponudniki kmetijske tehnike, kmetijske, namakalne in druge opreme ter repromateriala. Vseh razstavljavcev je približno 30.

Na ogled so tudi posevki zelenjave, zgodnjega krompirja, jagod in trsnih cepljenk. Po odprtju namakalnega sistema, ki ga je s pomočjo evropskega denarja postavila krška občina, na t. i. zelenjavni poti potekajo vodeni prikazi najsodobnejših pristopov pri pridelavi zelenjave s strokovnimi pojasnili. Na kmetiji Turk v Brodu pri Podbočju pa hkrati poteka predstavitev na stojnicah.

Na omenjeni zelenjavni poti prikazujejo zelenjadnice, ki jih na krškem območju pridelujejo v zavarovanih prostorih in na prostem. Poudarek je na namakanju, obdelavi zemljišč in tehniki, ki jo potrebujejo pri pridelavi zelenjave, od sajenja sadik, polaganja folije, mehanske obdelave za zatiranje plevela do varstva rastlin.

Na prireditvi, ki potekala do 17. ure, sodelujejo tudi strokovnjaki ljubljanske Biotehniške fakultete, Kmetijskega inštituta Slovenije, Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje ter Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto. Poskrbeli so tudi za parkiranje in za avtobusni prevoz od enega prizorišča do drugega.

Glavni namen prireditve je prenos znanja in tehnologij kmetom. Sicer pa dan tehnike, ki so ga letos posvetili pridelovalcem zelenjave, prirejajo četrtič.

Namenu predali II. fazo namakalnega sistema Kalce - Naklo
Po izgradnji prve faze namakalnega sistema Kalce – Naklo, ki je v uporabi že od leta 2006 in zajema 110 hektarjev namakalnih površin, v dolžini 3,5 kilometra cevi, sta danes župan občine Krško mag. Miran Stanko in lokalni pridelovalec Marjan Jurečič na kmetiji Jurečič v Velikem Mraševem uradno namenu predala tudi II. fazo namakalnega sistema, s katero se je področje namakalnih površin povečalo na skupno 265 hektarjev.
Odprtje je potekalo v okviru Dneva tehnike, ki ga je organiziral Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto in na katerem so obiskovalcem predstavili delovanje tehnike za pridelavo zelenjave, jagod trsnih cepljenk na poti in namakalnih sistemov od kmetije Jurečič v Velikem Mraševem pa vse do kmetije Turk na Brodu pri Podbočju ter predstavili tudi ponudbo lokalnih pridelovalcev.
Obiskovalce in pridelovalce so ob dogodku med drugim pozdravili tudi evroposlanec Franc Bogovič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič in predsednik sveta KS Podbočje Janez Barbič. Področje druge faze namakalnega sistema Kalce – Naklo se razprostira na 155 hektarjih oz. 9,1 kilometra skupne dolžine cevi, zajema 305 parcel in 166 lastnikov, Občina Krško pa je naložbo v višini 1,1, milijona evrov zgradila s pomočjo evropskih sredstev, natančeje Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v višini približno 710.000 evrov. Izgradnja namakalnega sistema Kalce Naklo II. faza temelji na ohranitvi obstoječega črpališča, voda za namakanje pa se v celoti črpa iz reke Krke.
Skupna predvidena poraba vode na celotnih 265 hektarjih prve in druge faze zgrajenega namakalnega sistema je ocenjena na 244.000 m3/leto, in sicer v obdobju med marcem in oktobrom, obe fazi pa imata skupno črpališče in trafo postajo.
Občina Krško je na podlagi javnega poziva izbrala najugodnejšega ponudnika za izgradnjo namakalnega sistema in v novembru 2013 podpisala pogodbo z izvajalcem del Gradnje d.o.o. Boštanj, dela pa so stekla v začetku leta 2014. Sistem, za katerega vodna pravica oziroma dovoljenje velja do leta 2042, omogoča kapljično namakanje za kmetijsko proizvodnjo zelenjave, jagodičevja, poljščin in trsnih cepljenk. Lastnik obeh faz je Občina Krško, upravljavec sistema pa Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS.
Kot je ob slovesnem odprtju poudaril župan občine Krško mag. Miran Stanko, nov namakalni sistem ponuja nove razvojne možnosti lokalnemu kmetijstvu z vidika uvajanja novih oz. donosnejših kultur v kolobar kot tudi z vidika samooskrbe lokalnega prebivalstva, novih priložnosti na tem področju pa je še veliko. Projekt je, kot je poudaril župan, rezultat dobrega sodelovanja občinske uprave z lastniki, krajani in člani odbora.
V spremljajočem programu Dneva tehnike, ki ga je povezoval Lojze Bojanc, so sodelovali učenci OŠ Podbočje in Pevke izpod Bočja.

Direktor zavoda Jože Simončič o Dnevu tehnike


Marjan Jurečič o učinkih namakanja


Župan Stanko o namakalnem sistemu