Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

janez jansa pl4 Reporter.si

Janša kuha žabe: nihče od politikov ne sme ...

orban jansa logar Necenzurirano

Slovenija do Tajvana, Madžarska do Bleda #kolumna

baloni, državno-prvenstvo, balonarstvo Odkrito.si

Balonarska nesreča na Barju

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Novice Bela krajina

FOTO: Danes praznujejo čebelice

Piše: KP Kolpa, B.G.

Čas objave:
20.05.2020 14:27

Prvi od pomembnih terminov v Tednu slovenskih naravnih parkov je Svetovni dan čebel – ki ga praznujemo danes 20. maja. Krajinski park Kolpa je ta dan obeleževal že pred razglasitvijo Organizacije Združenih Narodov.

┼Żivo kot pred panjem.jpg
Čebele pred panjem
Foto: KP Kolpa

Zaradi specifičnih razmer v letošnjem letu, bodo v KP Kolpa vse pomembne mejnike ohranjanja in varstva narave strnili na osrednji dogodek, ki bo v nedeljo 24. maja – ko bodo Dan odprtih vrat KP Kolpa izvedli času primerno. V Žuničih bodo postavili različne razstave na prosto, voden ogled Šokčevega dvora pa bo potekal le za manjše skupine. Tradicionalnega kulturnega programa, predavanj, stojnic s ponudniki in prijetnega druženja z domačini tokrat žal ne bo. Vseeno, pa bo na varen način mogoče pogledati razstave in se sprehoditi med avtohtonimi živalmi. Sredstva za razkuževanje bodo pripravili, obiskovalci pa morajo priti s svojimi zaščitnimi maskami.

DSC_3782 (1).jpg
Čebela med opraševanjem
Foto: KP Kolpa

Samo čebelarsko panogo in pomen uspešno predstavljajo čebelarji, njihova dolžnost v naravnih parkih pa je predvsem spomniti na pomen divjih opraševalcev. Njihova velika vloga je bila dolgo časa zanemarjena a številne žuželke imajo pri tem pomembno vlogo. Za opraševanje v kmetijstvu, še bolj pa v naravi skrbijo tudi solitarne čebele, čmrlji, metulji, hrošči in različne druge prostoživeče živali. Ne le, da je njihova vloga pri dopolnjevanju dela »domačih« čebel velika – veliko rastlin marljiva kranjska sivka zaradi svojih morfoloških značilnosti sploh ne more oprašiti. Tudi ko nagaja vreme, prostoživeči opraševalci najdejo več poti – predvsem pa nekateri med njimi opravljajo svojo nalogo pri znatno nižjih temperaturah. Ne le opravljanje monitoringov, ki dajejo potrebne podatke o stanju v teh populacijah, pomembno je predvsem ustvarjanje pogojev za življenje teh prostoživečih populacij. To počnejo z različnimi aktivnostmi - na primer z nameščanjem »hotelov za žuželke« s katerimi privabijo te koristne organizme v okolja kjer jih želijo imeti (naprimer visokodebelni travniški sadovnjaki), predvsem pa z ohranjanjem okolja, ki jim omogoča preživetje v naravi. Ohranjanje te izjemne vrstne raznolikosti ne zahteva le velikih dejanj, pač pa največkrat drobno pozornost, v obliki ohranjanja življenjskega okolja in seveda prijazne tehnike kmetovanja in različnih posegov ter izpustov v naravo.

┼áok─Źev dvor s ─Źebelnjakom 2020.jpg
Šokčev dvor s čebelnjakom
Foto: KP Kolpa

Leta 2008 je Javni zavod Krajinski park Kolpa s Čebelarsko zvezo Bele krajine in Občino Črnomelj uredil Belokranjsko čebelarsko učno pot v Žuničih. Zanimivo predstavitev panoge, življenja čebele, pridelkov čebelarjenja in pomena opraševanja je pozneje videlo veliko skupin učencev in drugih obiskovalcev Bele krajine. Žal so se v nadaljevanju razmere spremenile in ta učni in turistični potencial skorajda ni več izkoriščen. Te informacije o čebelarjenju in opraševanju pa na bolj strnjen način še naprej posredujejo obiskovalcem s pomočjo sodelavcev Čebelarskega društva ob Kolpi in Lahinji v Šokčevem dvoru kjer je postavljena manjša razstava čebelarskega orodja, literatura in replika starega čebelnjaka z opremo. V okviru mednarodnega projekta IPA pa so pred leti izdali dvojezično zloženko Koristni organizmi v sadovnjaku – nekateri so pomembni opraševalci, drugi pa naravna zaščita pred škodljivci.

KP Kolpa- NP Risnjak.jpg
P Kolpa- NP Risnjak
Foto: KP Kolpa