danny Dobra karma

Slavni vedeževalec po dolgoletnem molku končno ...

Gore-Tex Svet24.si

Umrl je človek, ki nam je dal Gore-Tex

PER-zupnik avsenik-pl Reporter.si

Čudežna ozdravitev dečka Metoda, ki je padel v ...

michael schumacher Svet24.si

Razkrito, v kakšnem stanju je Michael Schumacher

20200916-01025147 Necenzurirano

Pravljica o Primožu in Josipu #kolumna

netflix, dokumentarec, social-dilemma Odkrito.si

Sobe z odmevom - Zakaj so družabna omrežja ...

Modne kombinacije za šolarje Njena.si

Tri modne kombinacije za šolarje

Novice Ljubljana/Novo mesto

FOTO: Dijaki SZKŠ v Predsedniški palači

Piše: Šolski center Novo mesto/SZKŠ/Andreja Kmet

Čas objave:
27.01.2020 15:46

V petek, 24. 1. 2020, so se dijaki Srednje zdravstvene in kemijske šole z učitelji udeležili zaključka kariernega dne 2020, ki je potekal v Predsedniški palači v Ljubljani.

Na pogovoru z naslovom Priložnost je pred domačimi vrati, ki so se ga udeležili še dijaki z osmih slovenskih srednjih šol, se jim je pridružil tudi direktor Šolskega centra dr. Matej Forjan.

Pogovor s tremi župani je bil namenjen predstavitvi priložnosti za mlade v lokalnih skupnostih, delovanju občin v smeri zagotavljanja možnosti in spodbujanja mladih, da bi s svojimi idejami razvijali karierno pot v svoji lokalni skupnosti in bili aktivno vključeni vanjo. Predstavnik Statističnega urada Republike Slovenije je podal podatke o brezposelnosti med mladimi, ki je danes 3-krat manjša kot pred sedmimi leti. V zadnjem letu upada tudi odseljevanje mladih, vse več pa se jih iz tujine tudi vrne. Trend izseljevanja je torej v upadanju.

Uradni del je s spodbudnim nagovorom zaključil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki že peto leto zapored sodeluje z mladimi v okviru organiziranih kariernih dni. Poudaril je, da lahko mladi z upanjem gledajo v prihodnost, saj je Slovenija usmerjena v celostni razvoj. Mladi gredo radi v tujino, pridobijo izkušnje in dodatna znanja in se potem vse pogosteje tudi vrnejo v Slovenijo, medtem ko so v preteklosti ostajali v tujini. Predsednik je mladim svetoval, naj bodo radovedni in naj sledijo srcu, četudi bodo na svoji poti delali napake. Pri vsem tem pa naj ne podcenjujejo lastne odgovornosti.

Uradnemu delu je sledil klepet ob prigrizku. Dijaki SZKŠ so po srečanju povedali, da občine delajoza mlade veliko več, kot si predstavljajo mladi, in da so zadovoljni, da so imeli priložnost spoznati, kaj vse se načrtuje za večje možnosti zaposlovanja mladih in preprečevanje odhajanja mladih v tujino. Všeč jim je bilo, da se v občinah zavedajo, da je potrebno “vlagati” v mlade.Andreja Kmet