državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Ljubljana

FOTO: Dišalo je po šentjernejskih dobrotah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.11.2015 05:50

Na Martinovo soboto se je Občina Šentjernej ponovno predstavila, tokrat na Pogačarjevem trgu na glavni tržnici v Ljubljani. In sicer z glasbo, petjem, domačimi dobrotami, suhomesnatimi izdelki, medom, mladim vinom, domačo obrtjo ter prebivalcem glavnega mesta približali značilnosti občine.

Dišalo je po šentjernejskih dobrotah s stojnice Društva kmetic Šentjernej, ki so pekle tudi v živo. Po tržnem prostoru se je tudi tokrat bahavo in veličastno šopiril šentjernejski petelin. Podjetje Herba Gallus zelišča je obiskovalcem ponudilo vroč Plečnikov čaj, ki ga je mogoče kupiti samo v lekarnah, Plečnikov brinjevec in grenčico. Lončarski atelje Polde se je predstavil in seveda ponudil v nakup veliko raznoraznih lončarskih izdelkov za uporabo v gospodinjstvu, pa seveda tudi precej okrasnih izdelkov iz gline, na čelu s Šentjernejskim petelinom. Čebelar Milan Kosmač je nudil odličen Šentjernejski med, Mesnine Kmetije Košak so vabile s stojnice s svojim izgledom in vonjem. Kartuzija Pleterje je imela v ponudbi odlično Pletersko hruško, ekološka jabolka, zeliščne grenčice, brinjevec, liker in vina. Z bogato ponudbo pa se je predstavila tudi Turistična Kmetija pr´Martinovih – Krhin. Predvsem pa ni manjkalo odličnega cvička, ki ga je na stojnici točil sam Šentjernejski kralj cvička Denis Gorenc z družino.

Za dobro razpoloženje je poskrbel vedno nasmejani harmonikar Slavko Frančič. Zapeli pa so tudi Fantje z vasi. Na tržnico je prišlo kar nekaj znanih obrazov, med njimi tudi častni občan Janez Goršek ter župan Občine Šentjernej Radko Luzar. Najbolj veseli pa so bili domačih obiskovalcev, članov in članic Turističnega društva Šentjernej, ki so odšli na izlet na Primorsko. Obiskovalci so bili nad ponudbo šentjernejskih dobrot navdušeni in so se radi ustavljali pri stojnicah. Občina Šentjernej se vsem, ki so sodelovali na dogodku zahvaljuje in želi, da bi bilo takšnih dogodkov, kjer bi lahko domači pridelovalci in proizvajalci tržili svoje pridelke in izdelke, čim več. Naslednjič jih bo pot vodila v Kočevje.