Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Črnomelj

FOTO: Dobrodelni v Jurjevanjski dragi

Piše: RIC Bela Krajina/U.F.

Čas objave:
29.06.2018 12:11

V Črnomlju je prejšnji teden potekal 5-dnevni etnološko folklorni festival, ki je na 13 prizoriščih ponudil 45 brezplačnih dogodkov, s tem pa več kot 100 ur programa z več kot 500 nastopajočimi.

Festival je obiskalo okrog 10.000 ljudi, staro mestno jedro Črnomlja pa je privabilo tako domačine in Belokranjce kot tudi turiste iz Izraela, Nemčije, Poljske, Hrvaške, Belgije in Anglije.

20180621_jurjevanje_cetrtek-744.jpg

Festival z dobrodelno noto
Ob solsticiju so v Jurjevanjski dragi prižgali kres, tam pa je potekal tudi dobrodelni koncert z Magnificom in Perom Lovšinom za družine prizadete v nevihtni ujmi s točo. Obiskovalci dobrodelnega koncerta so zbrali 5.462,90 €. Od tega zneska je bilo 1.000,00 € nakazanih na račun Gasilske zveze Črnomelj, 4.462,90 € pa na pri Rdečem križu odprt račun Srednje šole Črnomelj. Organizatorji se zahvaljujejo vsem, ki so darovali prostovoljne prispevke in nastopajočim, ki so se odrekli honorarja v dobrodelne namene.

Pero lovšin

Jurjevanje kot prireditveno obdobje
Ob uradni otvoritvi jubilejnega 55. festivala Jurjevanje v Beli krajini sta v petek spregovorila Peter Črnič, direktor RIC Bela krajina, in Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj, med govorom katere je na prizorišče prispel tudi ultramaratonec Toni Perušič, ki je na Jurjevanje pritekel iz Ljubljane in županji predal poslanico podpredsednika Državnega zbora RS Matjaža Nemca. Kot slavnostni govorec ja nastopil slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj, katerega veseli, da festival Jurjevanje dejansko postaja prireditveno obdobje, ki z različnimi dogodki poteka v času ladarske dobe, torej od Jurjevega v aprilu do kresne noči v juniju.

20180621_jurjevanje_cetrtek-519.jpg

Pesmi in plesi treh kontinentov
Od petka do nedelje je Jurjevanja je ponudil tisto, čemur je v svojem bistvu namenjen, torej prikazu belokranjske plesne, pesemske in glasbene dediščine in predstavitvi mednarodno uveljavljenih folklornih skupin. Na tak način Jurjevanje omogoča gledalcu z ogledom domače in tuje folklore in običajev drugačno razumevanje lastne kulturne dediščine, s tem pa festival ustvarja medkulturni prostor, ki služi sožitju in spoštovanju med narodi in kulturami. Ogled programa so obiskovalci lahko doživeli tudi ob okušanju belokranjske gastronomske ponudbe.

Predstavile so se otroške folklorne skupine na srečanju »Pastirče mlado«, v sklopih folklornih programov pa so v treh večerih nastopile folklorne skupine Predgrad, Dragatuš, KUD Oton Župančič Vinica, Ivan Navratil Metlika, Zeleni Jurij Črnomelj, ki je predstavila tudi mitološko obredje Zelenega Jurija, Lepa Anka Črnomelj in KUD Božo Račič Adlešiči.

Na festivalu so nastopile tudi folklorne skupine iz vzhoda, zahoda in Balkana, in sicer folklorna skupina Spandan iz Indije s plesi indijskih vrednost in o ljubezenskih zgodbah, folklorna skupina C.I.D.A.N. Mi Peru, ki je predstavila inkovske plese z Andov in plese perujskega amazonskega pragozda, srbska folklorna skupina KUD Sevojno, ki je zaplesala avtentične srbske plese z bogatimi nošami ter hrvaška folklorna skupina Šiljakovina.

Jurjevanje ohranja naziv »prireditev z manj odpadki«
Festival je v letu 2017 prvič uvedel ukrepe in izvajal načela po Zero Waste smernicah ter tako postal prireditev z manj odpadki, saj je zmanjšal skupno količino odpadkov za 35 %, po frakcijah pa je bilo ločenih 65% odpadkov.

Tudi letos je organizator festivala RIC Bela krajina sprejel izziv in se podal v boj z odpadki z namenom osveščanja javnosti, odgovornosti do okolja in da Jurjevanje v Beli krajini postane prvi festival brez odpadkov in kot tak pilotni primer dobre prakse v Sloveniji.

Po končani prireditvi je bila pri javnemu podjetju Komunala Črnomelj, s katerim sodeluje RIC Bela krajina v Zero Waste projektu, opravljena analiza vseh zbranih odpadkov. Rezultati kažejo, da je bila na festivalu v letu 2018 še dodatno zmanjšana količina odpadkov, in sicer za 5,5% v primerjavi z letom 2017, po frakcijah pa je bilo ločenih 74% vseh odpadkov, kar je za 9% več v primerjavi z letom 2017. 55. Jurjevanje v Beli krajini je tako letos ohranilo lani pridobljen naziv »prireditev z manj odpadki«.

Pester program za vse generacije
V času Jurjevanja so med drugim potekala predavanja, fotografske in likovne razstave, otroške ustvarjalne delavnice in predstave, družinski kolesarski izlet po Beli krajini, nastopi etno glasbenih skupin, dan industrijske konoplje in ajde, koncerti godbe in tamburaškega orkestra z gosti, ter nastopi glasbenih in folklornih skupin iz Slovenije in tujine. Obiskovalci festivala so lahko obiskali črnomaljsko promenado, kjer so postavali med stojnicami rokodelskega sejma domače in umetnostne obrti ter degustirali belokranjske lokalne dobrote lokalnih pridelovalcev. Glede na odlično obiskanost festivala je zagotovo bilo poskrbljeno za okus vseh generacij.