Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Dobrepolje

FOTO: Državna razstava poprtnikov v Dobrepolju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.12.2015 10:22

Društvo podeželskih žena Dobrepolje-Struge je v sodelovanju z občino Dobre polje, Zvezo kmetic Slovenije in zavodom Parnas iz Velikih Lašč v Jakličevem domu pripravilo peto razstavo poprtnikov, tretjo na državni ravni.

Na ogled je bilo postavljenih 70 vzorcev , ličnih obrednih kruhkov različnih velikosti, s poljubnimi okraski simboličnega pomena, ,vsi pa se navezujejo na praznovanje božičnega časa.

Poprtnik (vpisan je v register žive dediščine) je ime,ki ga uporabljajo v tem delu zahodne Dolenjske, drugod je znan tudi kot podprtnik, župnek, miznik, mižnjek….., je bil prvič omenjen v 17 stoletju, po nekaterih virih ima še predkrščanski izvor.

Dišeči, užitnih kruhki so praviloma okrašeni z ornamentiko, včasih gospodinje spečejo tudi neokrašene hlebce kruha, iz treh različnih vrst moke.


Torej imamo jed, ki se razlikuje po pokrajinah, bodisi po oblikah ali po imenih, to pa je bogastvo slovenskih narečij oziroma jezika. »In zato je potrebno to raznolikost ohraniti, » je dejal dr. Boris Kuhar, predsednik ocenjevalne komisije. » Veliko smo vložile v pripravo razstave,še bolj pa zadovoljne, da je odziv vsako leto vse večji, » je dejala Nada Lunder, predsednica Društva podeželskih žena Dobrepolje Struge.

Komisija je podelila 35 zlatih, 34 srebrna in eno bronasto priznanje. Po oceni komisije in obiskovalcev je najbolj ličen poprtnik na razstavo prinesla Nevenka Peterlin iz Dolščakov pri Robu.

Nada Lunder o vzorcih


Nada Lunder o poprtnikih


Nada Lunder o receptu