900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Mirna Peč

FOTO: Državni kviz Mladi in kmetijstvo v Mirni Peči

Piše: L.B.

Čas objave:
19.04.2018 08:25

V Mirni Peči pod šotorom pri stari osnovni šoli, bo to soboto že 46. prireditev »Državni kviz MLADI IN KMETIJSTVO". Začela se bo ob 16.uri. Letos bosta ob 14. uri v vrtcu v stari osnovni šoli, potekali tudi dve zelo aktualni delavnici Kako mladi kmetje pridemo do nepovratnih sredstev in Varnost pri delu na kmetiji. Po kvizu pa sledi še zabavni program - veselica ob 20. uri, pod šotorom pri stari osnovni šoli.

Prireditev pripravljajo KGZS, ZSPM, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto in Društvo podeželske mladine Mirna Peč.

Tradicionalni kviz »Mladi in kmetijstvo« sodi v kmetijsko izobraževalno področje KGZS in Kmetijsko gozdarskih zavodov Slovenije, ki pa vse bolj prerašča v širše povezovanje med zavodi; DPM, ZSPM in drugih lokalnih organizacij na področju kmetijstva in ohranjanja podeželja.

Pomembno je tudi, da se širi sodobno znanje s področja kmetijstva in drugih področij med mladino, saj to predstavlja pomemben doprinos znanja pri nasledstvu na kmetiji, kot tudi nadgrajevanje uspešnosti kmetijske dejavnosti.

Društvo podeželske mladine

Kviz v znanju iz kmetijstva poteka najprej na občinskih in regijskih tekmovanjih, na katerih tekmujejo člani registranih društev podeželske mladine. Zmagovalne ekipe regijskih tekmovanj napredujejo na državno tekmovanje. Vsa tekmovanja potekajo pod vodstvom koordinatorjev za delo z društvi podeželske mladine – svetovalcev iz Kmetijsko gozdarskih zavodov po Sloveniji in društev podeželske mladine. Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) in KGZS poskrbita za organizacijo državne prireditve, ki poteka vsako leto v kraju zmagovalne ekipe preteklega leta – ta je zadolžena za organizacijo državnega tekmovanja naslednje leto. Ekipa DPM Mirna Peč je bila lansko leto na državnem kvizu v Svetem Juriju ob Ščavnici druga, prva pa je bila domača ekipa DPM Sv. Jurija ob Ščavnici. Da dve leti zapored državnega kviza ne organizira isto DPM, je letošnji gostitelj in soorganizator kviza DPM Mirna Peč.

DR8_1088.jpg

Poleg samega tekmovanja v znanju, kviza »Mladi in kmetijstvo« so v program prireditve vključene tudi delavnice, ki se jih udeležijo predstavniki društev podeželske mladine, kmetovalcev in drugih sodelujočih iz celotne Slovenije.
Letos bosta potekali, ki so jih predlagali člani DPM z namenom, da jih posluša čim širši krog ljudi:

KAKO MLADI KMETJE PRIDEMO DO NEPOVRATNIH SREDSTEV?

VARNOST PRI DELU NA KMETIJI

Obe delavnici, ki se bosta začeli ob 14. uri v vrtcu v stari osnovni šoli, vodijo predstavniki KGZS in KGZS Kmetijskega zavoda NM ob sodelovanju članic ZSPM.

Po kvizu, ob 20. uri, bo v Mirni Peči še velika veselica, na kateri bosta obiskovalce zabavali skupina Žuta minuta in ansambel Prava stvar. Tudi veselica bo pod šotorom pri stari osnovni šoli.

fb cover dpm 18.jpg