Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Dvor

FOTO: Dvajset let pevskega zbora

Piše: S. Mirtič

Čas objave:
16.12.2019 06:25

Letošnje leto praznuje 20. obletnico svojega aktivnega delovanja Mešani pevski zbor Dvor ob Krki. Zbor je imel v soboto, 14. decembra v Železolivarskem muzeju in galeriji na Dvoru, slovesnost ob njegovem dvajsetletnici.

dvajset-let-pevskega-zbora, 20.-obletnica-pevskega-zbora
20 let pevskega zbora
FOTO: S. Mirtič

Na Dvoru se je od nekdaj igralo in pelo. Gledališke igre in tudi glasbeni dogodki so bili del vsakdanjika. Prav v gasilskih vrstah je koncem devetdesetih let nastala pobuda, da bi ponovno oživili zborovsko petje. Ivan Mirtič, Jože Ban, Primož Legan in drugi pevski zanesenjaki so se zbirali v gasilskem domu, pričeli z vajami in poiskali strokovnega vodjo. Našli so ga v domačem kraju. Pod taktirko Franca Može so poželi začetne uspehe in pridobili samozavest. Pevski zbor, ki deluje v okviru kulturnega društva Dvor je imel prvi javni nastop koncem leta 1999. Svoje uspešno delovanje je nadaljeval pod taktirko Aleša Makovca, Robija Kohka, Marjane Dobovšek, zdaj pa ga vodi Jernej Fabijan.

dvajset-let-pevskega-zbora, 20.-obletnica-pevskega-zbora
20 let pevskega zbora
FOTO: S. Mirtič

Dobri dve desetletji njegovega delovanja z glasbo in petjem povezujejo tudi številni nastopi na revijah in gostovanjih. Koncert domačega zbora z bogatimi spomini na prehojeno pot, so v prepolni galeriji s svojo prisotnostjo počastili dosedanji zborovodje in zborovodkinja, župan Jože Papež in vodja novomeške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Klavdija Kotar, ki je zaslužnim pevcem podelila tudi Gallusove bronaste značke za pet let petja v zboru, srebrne za deset in zlate za petnajst in več let zborovskega petja, med drugim ga je prejela tudi sedanja predsednica zbora Anita Primc.

dvajset-let-pevskega-zbora, 20.-obletnica-pevskega-zbora
20 let pevskega zbora
FOTO: S. Mirtič