Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Krško

FOTO: Ekipa ZD Novo mesto osvojila tretje mesto

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.09.2015 07:42

V Krškem se je s podelitvijo nagrad pri Lovskem domu Trška Gora zaključila ena največjih sinhronih reševalnih vaj ekip NMP (nujne medicinske pomoči) v Sloveniji in v tem (osrednjem) delu Evrope nasploh.Zjutraj se je pred Kulturnim domom v Krškem zbralo deset ekip NMP (ena iz Hrvaške in devet iz Slovenije). Ekipa ZD Novo mesto je osvojila tetje mesto

Osem scenarijev, šestreševalnih vaj:

Reševalci vseh desetih sodelujočih ekip NMP so pred sabo imeli izjemno težko nalogo. Soočiti so se morali s izjemno stresnimi situacijami:
- Reanimacija utopljenega samomorilca, ki so ga iz jezera potegnili člani Društva potapljačev Vidra,in preprečitev samomora njegove žene na lokaciji umetnega jezera v Vrbini,
- Hud družinski spor in pretep z duševno moteno osebo, obračun z nožem in na koncuposkus uboja s streljanjem, kjer so reševalci morali počakati na posredovanje posebne policijske enote Policijske uprave Novo mesto na lokaciji Lovskega doma Libna,
- Požar z reševanjem hudo opečene matere, očeta in nekajmesečnega dojenčkater eno umrlo žrtvijo požara v več nadstropni stanovanjski stavbi na lokaciji Policijske postaje v Krškem,
- Huda prometna nesreča z več poškodovanimi osebami, tehničnim reševanjem iz vozil Poklicne gasilske enote Krško, na Cesti 4. julija na Vidmu v Krškem. Ulica je bila ves čas trajanja vaje zaprta za ves promet,
- Porod matere na terenu v prisotnostidružinskih članov na lokaciji Lovskega doma na Trški Gori,
- Poškodba otroka z nožem na rojstno dnevni zabavi v prostorih trgovskega centra Qlandia v Krškem.

Poleg šestih scenarijev so organizatorji vaje na Lovskem domu Trška Gora vzpostavili še simulacijski dispečerski center iz katerega je bila koordinirana in vodena celotna vaja v sodelovanju dispečerjev URSZR – ReCO 112 iz Brežic in Ljubljane.

Koordinacija tekmovanja/vaje je potekala na dveh komunikacijskih sistemih (DMR, ZA-RE).
DMR sistem je postavilo podjetje IT-100 d.o.o. izključno za potrebe tekmovanja.
Ta sistem je tudi predviden za komunikacijo, ko bodo zaživeli zdravstveni dispečerski centri Slovenije.
Scenarij prikaza helikopterskega reševanja v sodelovanju s Slovensko vojsko in GRS je zaradi predvidenih slabih vremenskih pogojev odpadel.

Pri izvedbi reševalnih vaj je skupno sodelovalo več kot 200 sodelujočih iz vrst: Poklicne gasilske enote Krško, URSZR - Regijskega centra za obveščanje iz Brežic in Ljubljane, policistov posebne policijske enote Policijske uprave Novo mesto (le-teh je bilo 80), Potapljaškega društva Vidra, Prostovoljnega gasilskega društva Videm ob Savi in Veliki Kamen, igralske sekcije Kulturnega društva Leskovec pri Krškem, vrtca Mali princ iz Leskovca pri Krškem, ekipa NMP iz Hrastnika in Trbovelj – kot igralci, poleg članov omenjenih organizacij je pri izvedbi dogodka pomagalo tudi veliko število zainteresiranih prostovoljcev.


V okviru prireditve so potekale tudi izobraževalne delavnice za otroke, v okviru projektnih aktivnosti pa je zaživela tudi AED SKUPINA REŠIMO ŽIVLJENJA , kjer smo se za praktični prikaz temeljnih postopkov oživljanja z varno uporabo defibrilacijeza zainteresirane občane povezali s prostovoljci iz organizacije ZA ŽIVLJENJE. V ta namen smo natisnili tudi brošure.

Organizator in nosilec projekta je bil Zdravstveni dom Krško z vodjem prireditve Sebastjanom Komočarjem. Namen projekta REŠIMO ŽIVLJENJA 2015 je dvig operativne strokovne usposobljenosti ekip NMP, učenje preventivnih zdravstvenih vsebin zainteresirane javnosti na območju celotne regije, nakup didaktičnih pripomočkov in vzpostavitev interne strokovne knjižnice z izbranim gradivom.

Končni rezultati II. Strokovnega regijskega tekmovanja ekip nujne medicinske pomoči REŠIMO ŽIVLJENJA 2015
so bili sledeči:
1. mesto: ekipa PULA – Zavoda za hitnumedicinuIstarske županije – za nagrado so prejeli brezplačno udeležbo na 9. mednarodnem tekmovanju ekip NMP ROGLA 2015
2. mesto: ekipa RP UKC Ljubljana
3. mesto: ekipa ZD NOVO MESTO

Celoten dogodek so spremljali opazovalci Ministrstva za zdravje RS, opazovalci iz Tuzle (BiH) in ostala zainteresirana strokovna javnost. Za ocenjevanje ekip je skrbelo 28 sodnikov iz celotne Slovenije.
Projekt so podprle Občine Krško, Brežice, Sevnica in Kostanjevica na Krki. Vso razliko potrebnih sredstev za izvedbo projekta so organizatorji zbrali iz sredstev sponzorjev in donatorjev.

Po odlično izpeljanem projektu in izjemno pozitivnem odzivu sodelujočih ekip pa se v glavah organizatorjev že pripravlja načrt za projekt REŠIMO ŽIVLJENJA 2016, saj so se vsi strinjali, da so takšni projekti izjemnega pomena za ustrezno usposobljenost ekip NMP in da je takšnih vaj nasploh premalo.


Pogovor s Sebastjanom Komočarjem, vodjo projekta