Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Sodražica

FOTO: Enajsti Psoglavski dnevi v Sodražici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.06.2015 19:11

Ko so v občini Sodražica, skozi katero so nekoč potekale pomembne tržne poti (tukaj je sol tihotapil tudi rojak Martin Krpan) med hrvaškim Karlovcem in tržaškim zaledjem, razmišljali, kako poživiti poletno dogajanje, so sklenili, da se bodo ozrli v preteklost.

 Pred enajstimi leti sta tamkajšnje Turistično društvo in občina Sodražica pripravili prvi Tržni dan, na njem pa so hkrati s prikazom sodobnih obrtnih in rokodelskih dejavnosti obudili tudi utrinke daljne preteklosti, ko je dunajska cesarica Marija Sodražanom z listino dovolila imeti tedenske sejme. Tri leta kasneje se je prireditev preobleka v Psoglavske dneve. Ime Psoglavski je bilo izbrano po zapisih v neki bajki. Prireditve so potekale v petek, ko je bil zabavni dan, sobota je bila športno in kulturno obarvan, danes pa so trg in stranske ulice zasedli krošnjarji, rešetarji, lončarji in drugi mojstri domače obrti, robo so ponujali tudi na stojnicah. Pred uradnim začetkom so se predstavila društva, ki delujejo v občini. Sodražane in obiskovalce je prišel nagovoriti predsednik države Borut Pahor, ki je med njimi ostal dlje, kot je bilo sprva načrtovano. Članice podeželskih žena Šodražanske so ga tako navdušile z enolončnico »trojko«, da jih je povabil na pogostitev v predsedniško palačo.

S prireditvijo organizatorji ne želijo zgolj prikazati kulturne dediščine, ki je značilna za neko zgodovinsko obdobje teh krajev, pač pa zdramiti motive za razmislek o novih oblikah ustvarjalnosti, ki jih na tem prostoru še kako primanjkuje, je povedal Jože Levstek, predsednik Turističnega Sodražica.


"Da nam prireditev prav lepo teče vsako leto, se lahko zahvalimo zagnanim članov naših društev in seveda temu, da imamo pač svojo občino," je med drugim v nagovoru poudaril župan Blaž Milavec.

Blaž Milavec o občini


Borut Pahor o lokalnih skupnostih


Jože Levstek o prireditvi