Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Novo mesto

FOTO: Film Družina prejel nagrado

Piše: Slovenski filmski center – javna agencija, M.P.

Čas objave:
14.06.2018 11:58

Na 9. Underhill Fest, mednarodnem festivalu dokumentarnega celovečernega filma, sta nagrade prejela Družina režiserja Roka Bička ter Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina.

Festival je potekal od 5. do 12. junija v Podgorici.

Žirija v sestavi: režiser Marko Grba Singh (Srbija), producentka Miljenka Čogelja (Hrvaška) in režiser Ivan Salatić (Črna gora), je observacijskemu dokumentarnemu filmu Družina podelila nagrado občinstva in posebno omembo žirije v regionalni sekciji, Playing Men pa je prejel nagrado žirije regratova lučka za najboljši film v regionalni sekciji.

V svojih obrazložitvah je žirija zapisala, da Playing Men s svojo kolektivno strukturo vodi skozi poetično potovanje po sredozemskih državah ter na duhovit in lahek način prikazuje številne igre, ki jih igrajo moški. Film prav tako raziskuje odnos do tradicije in tekmovalnosti, ter se vešče poigrava s terminologijo »igra – play«, kar se v filmu odraža skozi šport, glasbo in »igro«. Playing Men je odličen primer hibridnega dela, v katerem se brišejo meje med dokumentarnim in igranim filmom v kombinaciji z življenjem kot takšnim, s trenutki meta-filma.

Družina je pogumen in hkrati vznemirljiv observacijski dokumentarni film, ki razširja in preučuje družinski koncept in v tem procesu pusti gledalcu veliko vprašanj in čustev. Najpomembneje je, da dokumentarni film s pomočjo protagonista ali gledalca neposredno in brez manipulacije sprašuje, kaj je in kaj je lahko celotna družina.

Film Playing Men je prejel tudi nagrado »Prêmio Olhar« za najboljši film festivala, na mednarodnem festivalu Olhar de Cinema, v brazilskem mestu Curitiba.