Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje

FOTO: Filma Kočevski pragozd in Pragozd Krokar napolnila dvorano KCK

Piše: T.P.

Čas objave:
17.05.2018 11:52

V torek sta bili v Kulturnem centru Kočevje premieri dveh dokumentarnih filmov - Kočevski pragozd in Pragozd Krokar, ki sta nastala v sodelovanju Izobraževalnega programa RTV Slovenije, strokovnih sodelavcev Zavoda za gozdove Slovenije iz enote Kočevje in Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Vsebina obeh filmov predstavlja vpogled v utrip pragozdnega ekosistema in prikazuje osupljiv preplet številnih naravnih procesov, v katerih sodelujejo vsa bitja Kočevskega pragozda. Posebno pozornost so ustvarjalci filma o pragozdu Krokar posvetili predvsem ledenodobnim zatočiščem bukve, ki je bila v lanskem letu na slemenu Borovške gore vpisana tudi na UNESCOV Seznam svetovne naravne dediščine.

Po predvajanju je sledil kratek, a zelo zanimiv pogovor z avtorji, ki so obiskovalcem predstavili proces nastajanja obeh filmov in svoj namen v filmsko sliko prenesti vso mogočnost neokrnjene narave. Polna dvorana obiskovalcev filma v Kulturnem centru Kočevje pa je dokaz, "da je zanimanje za naravo, za sobivanje v njej izjemno, na kar smo lahko kot trajnostna destinacija zelo ponosni," so sporočili organizatorji.