Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Ribnica

FOTO: Fižolov dan v Hrovači pri Ribnici

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
27.08.2016 09:04

V Hrovači pri Ribnici tamkajšnje vaško etnološko-turistično društvo so danes pripravili etnološko-kulinarično prireditev 16. Fižolov dan.

Z njo želijo predvsem opozoriti na avtohtono izročilno vrsto nizkega rdečkastega fižola Ribnčan, jo ohraniti in z njo prispevati k ohranitvi slovenske biološke pestrosti.

Predstavnica Vaškega etnološko turističnega društva Hrovača Maruša Prelesnik Zdešar je povedala, da na letošnjem Fižolovem dnevu poleg tradicionalnih, izvirnih in inovativnih fižolovih jedi prvič predstavljajo tudi japonsko fižolovo kulinariko, sicer pa so niz današnjih prireditev opoldne začeli s kosilom z več kot 30 doma pripravljenimi jedmi iz različnih fižolovih vrst.

Med temi so tudi brezglutenske, vegetarijanske, presne, mesne in sladke fižolove jedi ter japonske fižolove jedi, ki so jih japonski kuharji pripravili s pomočjo japonskega veleposlaništva v Sloveniji.

Med drugimi prireditvami, ki potekajo v vaškem središču, je navedla nastop otroške folklorne skupine, nastop Radia Mlajku, peko fižolovega kruha in fižolovih polpetov na Škrabčevi domačiji, tamkajšnjo fižolovo šolo ustvarjalnih delavnic, strokovno predavanje o vzgoji fižola, voden ogled vasi, prikaz "pajtlanja", mlatenja in prebiranja fižola, pogostitev s palačinkami s fižolovim namazom ter za zaključek še predvajanje japonskega filma AN-Okus življenja.

Sicer je današnji dan med drugim posvečen tudi čaščenju avtohtone sorte fižola Ribničan. Menda na poljih za vasjo raste že od 18. stoletja, letos pa ga bodo pridelali, kot nikoli doslej, poudarja Gornikov France, najbolj prepoznavni agronom v deželi suhe robe. Ne le on, tudi Dragov Ivan, je eden od najbolj prepoznavnih Hrovaških mož, ki vsa leta bdi nad prireditvijo domačega Vaško etnološko turističnega društva. Slednje je letos združilo 80 ljudi (od treh do 85 let), ki so se ves teden pripravljali za ta dogodek. Spekli in skuhali so več kot 40 različnih fižolovih jedi.


Program prireditve:

Več kot 40 fižolovih jedi (fižolove praline, fižolova torta in npr. fižolova lazanja)

Predavanje o vzgoji fižola

Izbor Miss fižola

Nasvete pozitivnih lastnosti fižola bo delila prehranska strokovnjakinja MARIJA MERLJAK

Mlatenje, pajtlanje in prebiranje fižola je stalnica našega praznika. Vedno s humorjem zavito predstavitev vodi Gornikov France

Naše prelepo narečje bo sicer odmevalo po celi vasi, pa vendar bo najglasneje zagotovo slišati dve oddajanji RADIA MLAJKU! Ja, naši najmlajši so pošteno nabrusili jezike.

Hrovačani pripravljamo tudi fižololov, po domače povedano srečelov, kuharsko in pekarsko fižolovo delavnico in pletarsko delavnico.

Skozi cel dan bo odprta tudi Škrabčeva domačija, cerkev svete Trojice in hrovaško polje, ki vas rado povabi na sprehod po dobrem kosilu.

Hkrati pripravljajo še spremljevalno celodnevno razstavo avtohtonih fižolovih sort Semenarne Ljubljana, delavnico pletenja košar in izdelovanja izročilnih ribniških zobotrebcev, humoristični obisk Hrovačana, fižolov srečelov in glasbena presenečenja, je še povedala Prelesnik Zdešarjeva.

Ivan Prelesnik o fižolovemu dnevu


Maruša Prelesnik o fižolovemu dnevu