reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Črnomelj

FOTO: Folkorni festival zaključili s plesi s treh kontinentov

Piše: RIC Bela Krajina/U.F.

Čas objave:
26.06.2018 05:00

Prijetno topel nedeljski popoldan je še zadnjič v staro mestno jedro Črnomlja privabil domačine, družine in Belokranjce ter tudi turiste iz Izraela, Nemčije, Poljske, Hrvaške in Anglije, ki so na različnih prizoriščih spremljali program.

Godba ¦îrnomelj.jpg

Na predvečer dneva državnosti se je v središču Črnomlja odvijal še zadnji, 5. dan jubilejnega 55. folklornega festivala Jurjevanje v Beli krajini.

Otro+íka delavnica.jpg

Na Črnomaljski promenadi je potekal rokodelski sejem domače in umetnostne obrti ter ponudba lokalnih dobrot. V otroškem kotičku so otroci ustvarjali lovilca svojih sanj in izdelovali vetrnice in maske. Na malem odru so donele pesmi in etno glasba iz Slovenije in tujine ter pesmi v izvedbi izvajalcev Glasa mladih.

Little Sister.jpg

Za ogrevanje pred sklepnim dejanjem Jurjevanja je poskrbela domača Godba Črnomelj, ki je v repertoar med drugim vključila slovenske popevke, ki jih je z vokalom popestrila pevka Katja Stariha, filmske skladbe ter priredbe svetovno priznanih rock zvezd.

Kud Bo+żo Ra¦Źi¦Ź Adle+íi¦Źi.jpg

Ob 20. uri se je na glavnem odru, pred katerim je bilo z občinstvom popolnjeno prizorišče, začelo še zadnje dejanje 55. Jurjevanja v Beli krajini, in sicer folklorni program »Lepa Anka kolo vodi…«. Od belokranjskih folklornih skupin sta se predstavili upokojenska folklorna skupina Lepa Anka iz Črnomlja z odrsko postavitvijo »Ki za kolo« in pa folklorna skupina KUD Božo Račič Adlešiči, ki se je ob spremljavi tamburašev starega Farkaš sistema predstavila z odrsko postavitvijo »Bodimo veseli«.

FA +áiljakovina Hrva+íka 12.jpg

Vrhunec folklornih nastopov so pripravile folklorne skupine iz tujine. Po 2 letih je na glavni jurjevanjski oder stopil hrvaški »Folklorni ansambl Šiljakovina«. Predstavili so pesmi in plese Vukomeričkih gorica in Sesvetskog prigorja.

FA +áiljakovina Hrva+íka 3.jpg

V zaključku je nastopila tudi folklorna skupina C.I.D.A.N. Mi Peru iz Peruja, ki je predstavila tradicionalne plese inkovske civilizacije in prvinske plese iz perujsko pragozdnate Amazonije ter navdušila v kostumih sestavljenih iz perjanic, tukanovih kljunov in opičjih lobanj, ob spremljavi bambusove andske flavte, kitare in tolkal.

Spandan Indija 3.jpg

Še zadnjič so se s čutnimi plesi, ki ponazarjajo gibanje valov vode in potekajo v ritmu utripajočega srca ter nosijo sporočilo indijskih vrednot in kulture, predstavili folklorniki iz indijske skupine Spandan, ki so na Jurjevanje prišli iz zvezne države Gudžarat, kateri pravijo tudi »dragulj zahodne Indije«. Težko pričakovani folklorni spektakel so ponovno s srbskimi koli in razgibanimi formacijami uprizorili tudi folklorniki iz srbske folklorne skupine KUD Sevojno, ki v svojem repertoarju z več kot 20 koreografijami prikazujejo srbske običaje in folklorno dediščino. 

Kud Sevojno Srbija2.jpg

V zaključku sta zbrane nagovorila še županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, in direktor RIC Bela krajina Peter Črnič.