Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Novo mesto

FOTO: Galerija Krka odpira razstavo Vesne Čadež

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.03.2016 06:55

V Galeriji Krka Novo mesto, bo danes ob 19. uri odprtja razstave del Vesne Čadež. Pokrajina, drevesa, kamen, voda in spreminjajoče se nebo ji pri ustvarjanju pomenijo neizčrpen vir navdiha. Razstava bo na ogled do 8. aprila.

Osrednja tematika slik in akvarelov Vesne Čadež je položaj človeka v urbanem okolju, vendar se slikarka v svojih delih ne odziva na konkretne dogodke, ne problematizira agresivne industrije in njenih lobijev, ampak tovarniške dimnike in industrijske obrate v bližini mest slika kot danost ... Na teh slikah ni ljudi, vendar mora gledalec vsako znati prebrati. Šele naslikana slika je formulirana misel, kajti slikarska misel obstaja samo na čutno-konkreten način. Slika Industrijska krajina je radikalna v kontekstu s slikarkinimi drugimi podobami: na njej ni ljudi. To ne bi bilo pri drugih slikarjih pokrajin nič posebnega, glede na simbolno izslikane figure Vesne Čadež na drugih slikah pa je odtujenost človeka v okolju tu še bolj dramatično nakazana. V nekaterih njenih delih je simbolika reverzibilna, saj ne gre za pritok, temveč za odtok življenjske energije. Za ustavljen trenutek, za nagovor k meditaciji. Razmislek o smislu bivanja, o zazrtju vase. Občutek, da se lahko tudi mi sami znajdemo v sceni katere izmed slik, ponujajo anonimni obrazi naslikanih oseb. Obraz brez identitete je lahko obraz vsakega izmed nas. Je univerzalno obličje, v katerega je umetnica ujela apatijo in nemoč, vsakemu poznana čustvena stanja, pa tudi nenavadno uresničitev želja in hrepenenjsko vizijo.

Pokrajina, drevesa, kamen, voda in spreminjajoče se nebo ji pri ustvarjanju pomenijo neizčrpen vir navdiha. V naravi se izgublja in sanjari, jo prepesni v akvarel, sliko. Prikaže slutnjo, da se tu in tam na travniku, ob reki, za nekim kamnom ali rastlino skriva nekaj pomembnega, čudovitega, je med drugim zapisala Tatjana Pregl Kobe.