Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Kočevje

FOTO: Goranov pripomoček invalidni osebi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.11.2012 19:28

Vsestranski kočevski inovator Goran Leban - Gorči, ki je letos na trg poslal vrsto uporabnih izdelkov (tudi ducat koles ter vodno plovilo), je te dni predstavil še eden, tokrat zelo zahteven izum.

Invalidna oseba si je po hudi prometni nesreči, ki jo je zgrešila vinjena oseba, zaželela igrati tudi na kitari. Življenje brez roke in noge namreč od takrat deli z glasbo. "Ja, tudi to je mogoče, čeprav gre za zelo zahteven tehnični izdelek, če ne celo najtežji doslej narejeni," je Goran prijatelju, ki mu je za igranje že priredil klavijature, tako polepšal dan.

Med stroji v lični delavnici, kjer Goranovi izumi dobivajo končno podobo, je znanem naročniku kmalu predstavil osnutek pripomočkov, nekaj dni po tem pa sta uglasila žice in skupaj zaigrala. In kako deluje pripomoček? Oseba je z zdravo desno nogo premikala posebno pedalo. Pedalo je po posebnih vzvodih s pomočjo robota, ki naj bi zamenjal prste na roki, premikalo tipke na kitari s šestimi akordi. Obstaja pa tudi možnost nadgradnje tega izuma.