kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Gorjanski medvedje delili Luč miru iz Betlehema

Piše: Gorjanski medvedje, T.M.

Čas objave:
28.12.2018 10:02

Skavtska skupina Gorjanski medvedje so imeli v soboto 22. decembra, sprejem Luči miru iz Betlehema v novomeški stolnici na Kapitlju.

20181222_161542 (1).jpg
Luč miru iz Betlehema
Gorjanski medvedje, T.M.

V večernih urah pa so imeli tudi postavljeno stojnico na mestnem trgu. V nedeljo 23. decembra so delili lučko po 22 okoliških župnijah pri svetih mašah, kjer so zbirali prostovoljne prispevke, ki jih bodo namenili za dobrodelne namene.

IMG_1915.jpg
Luč miru iz Betlehema
Gorjanski medvedje, T.M.
V tednu med 17. in 19 decembrom pa so raznesli lučko po lokalnih ustanovah. Obiskali so: Dom starejših občanov, tovarno zdravil Krka , Gasilsko reševalni center, Knjižnico Mirana Jarca, Zdravstveni dom, Splošno bolnišnico, Policijo, Vaš kanal, Vojašnico, Varstveno delovni center ter občino. Raznos so popestrili s petjem, ter dobro voljo.

IMG_1933.jpg
Luč miru iz Betlehema
Gorjanski medvedje, T.M.

Na božični dan 25. decembra pa so imeli tradicionalni pohod na Trdinov vrh, kamor so nesli plamen v vojašnico, ter v cerkev svete Jere, ter tako zaključili letošnje deljenje luči miru.

IMG_1931.jpg
Luč miru iz Betlehema
Gorjanski medvedje, T.M.

Plamen Luči miru iz Betlehema (LMB) so člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič ponesli po Sloveniji leta 1991 s sporočilom »Mir je čas brez vojne.« Z raznašanjem plamena so nepretrgoma nadaljevali v naslednjih letih. Mir smo sprejeli in ga širili, ker so naša dejanja storjena iz ljubezni. Prinesli pa smo ga tudi v Novo mesto in sicer že 22. leto zapored.

Letošnje geslo povzema vzporednico med plamenom in mirom, ki je vzpostavljena v poslanici in jo izraža v obliki vabila. Poslanica pa govori o tem, da je plamen pri meni. Odločil sem se, da ga sprejmem in sedaj imam priložnost, da ga širim naprej. Ta priložnost je hkrati tudi odgovornost, da pomagam bližnjemu – že od samega začetka je bila akcija ustanovljena z namenom, da bi pomagali otrokom, ki potrebujejo pomoč. V nadaljevanju poslanice se poistovetim s svečo, ki je simbol luči in ugotavljam, da le-ta z gorenjem izginja. Sam pa se zavedam, da človek s svojim darovanjem in s pomočjo bližnjemu ne bo nikoli izginil, če bo gorel iz ljubezni. Na koncu se zavem, da nisem edini, ki gori. Vem, da nas je več, in da lahko skupaj zgradimo velik ogenj ljubezni, ki ga ne bo mogel pogasiti noben nemir.