Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Sevnica

FOTO: Grajska tlaka v stari sevniški kovačnici

Piše: S.R.

Čas objave:
18.09.2018 12:23

V stari kovačnici družine Staroveški, ki je vpisana v register nepremične kulturne dediščine kot spomenik lokalnega pomena, se je v včerajšnjem poznem popoldnevu odvijal prijeten pogovorni večer s predstavitvijo poteka dela v kovačnici. Ta je svoja vrata zaprla pred približno tremi desetletji, a v prostoru je ohranjeno celotno kovaško orodje, staro ognjišče in ilovnata tla, na katere se je pogosto metalo žareče železo.

Janko Staroveški, ki je bil eden zadnjih kovaških vajencev svojega očeta - kovaškega in podkovskega mojstra Jožeta Staroveškega, je spregovoril o časih, ko je bilo v kovačnici zelo živahno. V njej se je kovalo od jutra do večera, konjske vprege s konji, ki so čakali na novo podkev na svojih kopitih, so pogoste čakale v vrsti. »Včasih je oče kateremu izmed konj izpulil tudi boleč zob,« pove Staroveški in pokaže zobarsko orodje za konje. V kovačnici je poleg kovaškega mojstra delal še vajenec in ta se je moral najprej naučiti izdelovati žeblje, ki jih je nato kovač zabijal v podkev na konjevi nogi. Otroci, ki so radi opazovali delo v kovačnici, v prostoru niso bili zaželeni, saj bi se lahko kdo poškodoval ob dotiku z vročim železom.

Vro¦Źe +żele+żo se je prijemalo s posebnimi kle+í¦Źami..JPG
Vroče železo se je prijemalo s posebnimi kleščami
S.R.

Janko Starove+íki je predstavil potek dela v stari kova¦Źnici..JPG
Janko Staroveški je predstavil potek dela v stari kovačnici
S.R.

Janko Staroveški, ki se je z lastnimi sredstvi lotil obnove zunanjosti in notranjosti kovačije, ki se je začela graditi leta 1946, bi želel pridobiti dodatna finančna sredstva za obnovo ostrešja, a zaenkrat odgovora Občine Sevnice na vlogo za ohranitev spomenika lokalnega pomena, ki jo je oddal že pred meseci, še ni dobil odgovora. Želi si tudi, da bi bila kovačnica del sevniške turistične ponudbe, a zaenkrat prav tako še ni posluha s strani zavoda KŠTM, ki trži turistične produkte v sevniški občini. 


Dogodek so obogatili še člani pevske skupine Encijan.

Pevska skupina Encijan (1).JPG
Pevska skupina Encijan
S.R.