reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brežice

FOTO: Grajske freske na gradu Sevnica

Piše: Posavski muzej Brežice

Čas objave:
07.12.2017 13:04

V prostorih stolpa dvorane Alberta Felicijana gradu Sevnica so odprli razstavo Grajske freske, ki so jo ustvarili učenci treh posavskih osnovnih šol.

V prostorih stolpa dvorane Alberta Felicijana na gradu Sevnica so v ponedeljek odprli razstavo Grajske freske, učencev Osnovne šole Boštanj, Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica ter Osnovne šole Brežice z likovnimi deli v fresko tehniki, ki so nastale v okviru izbirnega predmeta Likovno snovanje 2 in projekta Znanje in veščine iz depoja Posavskega muzeja Brežice. Le-ta izhaja iz znanj in veščin sodelavcev konservatorsko-restavratorske delavnice, z namenom da skozi različne aktivnosti predstavijo svoje delo in svoje znanje ter veščine prenašajo na obiskovalce muzeja V Posavskem muzeju Brežice so že pomladi v sodelovanju z Osnovno šolo Brežice, ustvarili in 10. maja letos odprli razstavo Od freske do abstrakcije.

Posebnost freske je v njeni izdelavi in timskem delu ustvarjalcev. Prava freska je izdelana tako, da se na sveže nanesen omet slika s pigmenti raztopljenimi v apneni vodi. Kemični proces, ki nastane pri sušenju ometa, pigmente veže do 3 mm globoko in tako naredi poslikavo zelo obstojno. Tako v muzeju hranimo poleg prečudovitih baročnih fresk tudi fragmente freske iz rimske grobnice, odkrite na Drnovem pri Krškem.

Grajske freske so nastale v poustvarjanju prizorov fresko poslikave štirih letnih časov z gradu Sevnica, ki so jih učenci ustvarjali najprej z radovednostjo, nato nadaljevali z vztrajnostjo in zaključili s ponosom ter veseljem. Od načrtovanja do izdelka je preteklo več dni pod budnim očesom akademskega restavratorja in vodje konservatorsko-restavratorske delavnice Posavskega muzeja Brežice Aleša Veneta ter mentoric, likovnih pedagoginj Nene Bedek z Osnovne šole Boštanj in Janje Flisek Balog z Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica. Pri izbirnem predmetu Likovno snovanje 2 so tako učenci najprej teoretično odkrivali svet fresk, nato pa jih še praktično izdelali. Korak dalje so stopili učenci Osnovne šole Brežice z likovno pedagoginjo Mojco Barbič, ki so preteklost prepletli s sedanjostjo in poleg prizorov s stropa v Viteški dvorani ustvarili še abstrakcijo na podlagi glavnih linij posameznega likovnega polja.

Pri pripravi razstave pa je bilo potrebno še nekaj strokovnih inovativnih tehničnih rešitev, saj so v preteklosti za osnovo, na katero so nanašali omet, uporabljali izključno kamniti ali opečni zid. Projekt je predstavljal izziv za vse sodelujoče, vendar so ustvarjalci s skupnimi močmi uspeli uresničiti željo po spodbujanju učencev k lastnem ustvarjanju, kreativnosti, povezovanju in k prepoznavanju umetnosti.

Razstavo je odprl župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, program so pripravili sodelujoči učenci Osnovne šole Boštanj in Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica pod mentorstvom Silve Žveglič ter Sinjo Jezernik, ki se jim je pridružil pri dramski uprizoritvi. Projekt in sodelovanje je predstavil Aleš Vene, vsem sodelujočim pa se je zahvalila še v. d. direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Za uspešno sodelovanje in izvedbo projekta »Znanje in veščine iz depoja: Grajske freske« gre zahvala vsem sodelujočim šolam ter Javnemu zavodu KŠTM Sevnica, ki je odprl vrata gradu Sevnica za mlade ustvarjalce in razstavo.

Razstava učencev vseh treh sodelujočih šol, je na ogled v prostorih stolpa dvorane Alberta Felicijana gradu Sevnica do 30. decembra 2017.