ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Miliči

FOTO: “Hristos se rodi”, “Vaistinu se rodi”

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.01.2013 11:52

Tako se na predbožični večer pozdravijo srbski pravoslavci in te besede je bilo slišati na badnji (božični) večer tudi v okolici cerkve sv. Petra in Pavla v Miličih, edini z vzhodnim obredjem v Krajinskem parku Kolpa.

V Beli krajini poleg srbskih pravoslavcev v cerkveni občini Marindol praznujejo božič po julijanskem koledarju tudi v črnogorski vasici Bojanci in uniatskih (grkokatoliških) farah Metlika in Drage.

Badnji večer v Miličih je tokrat potekal zelo slovesno, saj se ga je udeležila velika množica ljudi. Komajda pa lahko rečemo, da je bila večina prisotnih pravoslavcev, saj so se jim že tradicionalno pridružili tudi sosedje katoliki iz Preloke in Adlešičev. Obred se je pričel z zažiganjem badnjaka – hrastovega drevesa pred cerkvijo, ki ga je prinesel Zdravko Vukčevič, ki ga je posekal s tremi udarci sekire (katoliki postavijo jelko kot božično drevo, pravoslavni pa hrast). Sledil je blagoslov vernikov, nato pa svečana maša, polnočnica. Podružnična cerkev v Miličih je oddaljena od svoje matice v Moravicah na Hrvaškem, zato je slavnostno bogoslužje potekalo že o 17. uri (mi bi rekli temu otroška polnočka), da je pop uspel opraviti bogoslužje tudi v Moravicah (in verjetno še kje).

Po postu, ki je trajal do polnoči in so ga verni spoštovali le z uživanjem ribe, pa je v vseh hišah kjer si to lahko privoščijo, na mizi pečeno jagnje na ražnju, lahko tudi odojek. Prav slavnostna večerja z belokranjskim jagenjčkom na ražnju je skupna vsem staroselcem (neglede na veroizpoved) ob Kolpi, saj po pripovedovanju starih, nekoč ni bilo družine, ki si ne bi vsaj na božični večer privoščila jagnjetine; tudi če je ta bila edina v letu. Božič je pač le eden in edini; no v Beli krajini ga praznujemo dvakrat.


Ponovno oživljena tradicija in spoštovanje običajev naših prednikov je vsega spoštovanja vredna in tudi v tako majhni vasici kot so Miliči se s tem zelo trudijo, saj zgledno skrbijo za cerkev in okolico ter spoštovanje običajev, čeprav so na te (zaradi splošnega stanja duha v družbi) nekoč že skoraj pozabili, cerkvica pa je propadala; sedaj pa zgledno obnovljena, dodan pa ji je tudi nov zvon.

(Foto: Tončka Jankovič, Boris Grabrijan)